ЕКСКЛУЗИВНИ ИНТЕРВЈУ У Црној Гори се због ћирилице добија отказ!

0
764

Службеник Катастра у Беранама Игор Радевић поднио је недавно кривичну пријаву Основном државном тужилаштву против начелника беранске Управе за некретнине Велибора Маријановића због злоупотрбе положаја и дискриминације на националној и вјерској основи. Радевић је дипломирани правник који је, на правди Бога, остао без радног ангажмана. И, свакако – православни је Србин. Данас, ексклузивно, говори за портал УЈЕДИЊЕЊЕ 

Маријановић ми забрањивао да куцам решења на ћириличном писму!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Који су разлози Вашег сукоба са Велибором Маријановићем?

Игор РАДЕВИЋ: У периоду од јула мјесеца прошле године па све до 9. јануара ове године био сам изложен систематској дискриминацији по неколико основа од стране начелника Управе за некретнине ПЈ Беране, Велибора Маријановића. У Управи за некретнине био сам ангажован августа 2014. године као предсједник Комисије за излагање података на јавни увид, која се бавила израдаом катастра непокретности, с обзиром да Црна Гора нема комплетан катастар непокретности, јер је још на снази катастар земљишта. Ради се о изузетно сложеном поступку у оквиру једног веома значајног и капиталног пројекта за Црну Гору. У том периоду урадио сам преко три хиљаде рјешења, водио управни поступак у овој области, пратио правоснажност и коначност рјешења. Маријановић је већ од првог дана, од како је дошао на мјесто начелника подручне јединице, почео да показује анимозитет према мени, јасно показујући своју нетрпељивост, на начин што је опструирао мој рад, онемогућавајући ме да самостално поступам у предметима, узимајући предмете у сред поступка, што је противно Закону о управном поступку, забрањујући да куцам рјешења на ћириличном писму! На крају је све кулминирало тиме да је послао захтјев Управи да ми се не продужи Уговор, зато што наводно не заврјеђујем да и даље радим у Подручној јединици због мог наводно лошег односа према раду, њему и странкама, без иједног доказа, што представља гнусну неистину! У прилог томе је и чињеница да је после оваквих подвала и гнусних неистина, на мој захтјев од стране директора Управе за некретнине Драгана Ковачевића, урађено Мишљење о мојим стручним квалитетима, које је позитивно! Дакле, Маријановић је фингирањем чињеница, и овим последњим чином испољио свој антагонизам према мени, осионим понашањем прикривајући своју нестручност у управном поступку из области имовинско-правних односа. Такође, исти је веома често користио алкохол на радном мјесту, на очиглед свих запослених. Запањујуће је да лице са толиком количином незнања и моралне декадентности покрива тако одговорно мјесто, као што је начелник Катастра.

Нема одговора од Душка Марковића

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Поводом Вашег прогона, послали сте и писмо премијеру Душку Марковићу. Има ли одговора?

Игор Радевић: Због оваквог понашања, обратио сам се премијеру Душку Марковићу, вјерујући да је Црна Гора, правна држава, која штити свог грађанина као носиоца суверености по Уставу, тражећи од њега да најхитније предузме одговарајуће мјере из своје надлежности, како бих остао у увјерењу да Институције система ваљано функционишу, на корист свих грађана. Још нисам добио никакав одговор од стране премијера.

Као Србин и Васојевић, очекујем подршку и помоћ Александра Вучића

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Шта је садржина Вашег писма српском предсједнику Алексадру Вучићу?

Игор РАДЕВИЋ: Упутио сам Отворено писмо предсједнику Србије Александру Вучићу, у којем сам га упознао са детаљима систематског прогона на етничкој и личној основи, којем сам био изложен као аутохтони Србин из Васојевића, коме су овим понашањем угрожена основна права као грађанину Црне Горе, напомињући да сам из љубави према њој, желио цијелог себе и свој рад да уградим, ради опште добробити! Изразио сам наду, да ће се господин Вучић, са позиције предсједника Републике Србије, заузети одређени став и предузети одређене кораке на плану помоћи, с обзиром да сам дискриминисан, те да у том правцу очекујем и да ће ми одговорити и помоћи.

Писао и амбасадорима Русије, САД, Њемачке и Србије

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Постоје ли још неке адресе на које се угрожени Србин из Васојевића може обратити?

Игор РАДЕВИЋ: Отворено писмо сличне садржине упутио сам још министрима финансија и људских и мањинских права Црне Горе, предсједници Врховног Суда Црне Горе, Врховном државном тужиоцу Црне Горе, Омбудсману, предсједнику ЦАНУ, НВО МАНС-у, НВО Грађанска алијанса, предсједнику Општине Беране, Амбасадорима САД-а, Русије, Њемачке и Србије у Црној Гори, шефу Делегације ЕУ у Црној Гори. Писмо сличне садржине упутићу још Митрополиту Амфилохију, Владици Јоаникију, Матици Српској.

Одговорило само Министарство за људска и мањинска права

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Ко је одговорио од оних којима су дописи достављени?

Игор РАДЕВИЋ: Од оних којима су писма достављена, добио сам одговор од Министарства за људска и мањинска права. Такође, с обзиром да је моје писмо Заштитнику људских права и слобода Црне Горе, заправо притужба, пред истим је у току испитни поступак, као и поступак по кривичној пријави пред Вишим државним тужилаштвом у Бијелом Пољу.

 

Албанцима у Македонији је боље него Србима у Црној Гори!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Зашто и даље траје дискриминација над Србима у Црној Гори? Зашто нам се ово дешава?

Игор Радевић: Очигледно је да се ради о раслабљеној свијести и недостатку праве организације и акције на афирмацији права и слобода српског етничког корпуса, који чини 30 и више посто укупног броја становника Црне Горе. Зато данас имамо недефинисан статус Срба у Црној Гори, тачније ситуацију да нити су државотворан народ (што свакако треба да буду), нити имају право афирмативне акције. Дакле, један перманентан status quo! Штета, јер имамо позитивне упоредне моделе у окружењу, конкретно у Македонији, гдје рецимо Алабанци, иако у мањем проценту, него ли Срби у Срној Гори, имају изузетно повољан статус!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here