ВИДЕО Јер без муке не прскају токе, нит’ се ломе бистри џефердари

0
545

АКТИВИРАЈ ВИДЕО:  📽

09:00

Судија Сузана Мугоша питала је Дикића да ли жели сам да прича или да га она испитује.

Дикић: Ја сам изнио све чињенице, истину, све чега сам се у том трену сјетио. Ја сам мјесецима биљежио све чега сам могао да се сјетим. Након саслушања свједока сарадника, сматрао сам да треба да обавијестим суд да је он мени рекао неколико реченица. Не знам које су разлике.

Мугоша: У одбрани сте рекли да Вам је Синђелић испричао ће бити протест против НАТО-а у недјељу након избора. Рекли сте да се не сјећате да помињао лидере, али да је помињао опозиције. У својој одбрани сте рекли да организује српска заједница. Тада нијесте рекли да их организује опозиција.

Дикић: Тада, када сам говорио о организаторима протеста, мислио сам да не знам ко су појединци. Његови термини су били ‘српска заједница’ и ‘српска опозиција’, ‘наша опозиција’. Нијесам знао имена организатора.

Мугоша: Кроз примједбе сте рекли да ли долазим ан састанак са лидерима опозције казали сте да наравно да долазите, а у својој одбрани сте казали да нема најаве таквог догађаја.

Дикић: Тако је. Након првог виђења ја сам претражиовао по интернату има ли најаве тог протеста. И, видио сам да је нема. Рекао сам Синђелићу да сам видио да је раније не тим протестима било инцидената и сукоба, а он ми је одговорио да тога неће бити. Неко ми је писао на Фацебоок-у послије 6. октобра. Не знам ко. Ја сам одговорио да највјероватније долазимо. Ја сам на другом састанку питао Синђелића да одржим говор кад већ долазим на протест. Тек након тога неко ми је послао поруку… Све та разговоре с њим, ја нијесам схватао озбиљно. Једини мој услов је да не буде инцидената и сукоба, што је он чврсто обећао.

Мугоша: У слободном казивању у одбрани сте рекли да сте први пут код СДТ-а чули за ДФ, а кроз примједбе да Вам је Мирко рекао ДЕФА?

Дикић: Први пут сам чуо у тужилаштву. Питали су ме да ли треба да предам телефон Андрији Мандићу. Ја у том тренутку нијесам знао ко је Андрија Мандић. Синђелић ми није помињао специјални телефон. Ја сам рекао истину, да нијесам. Ту сам чуо за план о ком ништа нијесам знао и фрапирао сам се. Пошао сам на анти НАТО протест, и одједном се прича о групама, оружју, крвопролићу, али сам био спреман да се та ситуација рашчисти.

Дикић: Након доласка и покушаја да пошаљем поруку за паркинг, замолио сам конобара да пошаље поруку… Сликао сам новине које су биле на столу сам и послао Синђелићу, да се договоримо са организаторима скупа из опозиције. Није одговарао. Онда сам му послао поруку да ми пошаље телефон који си обећао јер ми телефони не раде. Није ни тада одговарао. Тада смо ја и Кристина пошли да шетамо и сликали смо се по Подгорици. Ја сам питао ко су људи, он ми је рекао људи из политике, из опозиције, ништа посебно…

Мугоша: Кад Вам је Велимировић рекао да је ДФ организатор?

Дикић: Он ми је рекао да му је Синђелић испричао да треба мени да се јавим и да их организујем око протеста ДЕФА.

Мугоша: Остајете ли при изјави у вези са тим колико Вам је новца дао Синђелић?

Дикић: Тачно је да ми је угурао новац. Могу на полиграф и сад да идем.

Мугоша: Рекли сте да Вас је Синђелић довео у заблуду, да нијесте знали за криминални план…

Дикић: Да, сматрам да сам доведен у заблуду. Никад ми није помињао оружје, специјалце… Сад сам испричао оно чега сам се сјетио кроз свједочење Синђелића. Ја сам тражио ријеч, али Ви сте ми рекли да ћу имати право на крају. Ако се до краја поступка сјетим још нечега, ја ћу то рећи судском вијећу.

Дикића испитује специјални тужилац Саша Чађеновић.

Чађеновић: Ко је требало „погуравањем“ да уђе у Супштину?

Он је рекао лидери опозиције, могу да претпоставим са присталицама, али Синђелић ми о томе ништа није говорио.

Чађеновић: Шта значи „погуравање“?

Он је помињао погуравање као навијачи на утакмици. Тада не буде повреда, или ако их буде оне су незнатне.

Чађеновић: Који је разлог уласка у Скупштину?

Синђелић ми никад о томе није говорио.

Испитивање наставља главни специјални тужилац Миливоје Катнић.

Катнић: Како је Дикић схватио зашто би се на протесту улазило у Супштину?

Дикић: Нијесам размишљао о томе, али је политички разлог. То је ипак парламент. Мислим да је политички разлог, али нијесам имао времена да питам Синђелића. Током трећег виђења, мислим 10. октобра, на крају ми је то кроз једну реченицу саопштио…

Катнић: „Без муке не прскају токе нити се ломе бистри џефердари“. Срели би се људи, полиција, окривљени је генерал… Што подразумијевају повреде које би могле бити нанијете и знате ли је ли било каквих средстава? Како може више кордона полиције да се пробије ‘погуравањем’? Изволите, кажите?

Дикић: Синђелић ми никад није помињао ни нудио да учествујем у уласку у Скупштину, нити је мени Синђелић икад помињао икакав план. Испао сам кретен.

Катнић: Да ли сте Ви познавали мене раније?

Дикић: Не до хапшења.

Катнић: Да сам Вам се представио у том кафићу као лидер опозиције, бисте ли, здраво за готово, разговарали са мном? Ма, ко год да дође?

Оптужени Милан Кнежевић добацује Катнићу „Хоће да се кандидује за предсједника“.

Дикић: Ја сам у Црну Гору дошао по свом плану. Синђелић је требало да организује сусрет са организаторима и људима из Србије. Сјео бих са сваким. Ако би се икад поменуло икакво насиље, устао бих, отишао и одмах све пријавио надлежнима.

Мугоша: Рекли сте да нијесте имали кад да питате Синђелића. Зашто га нијесте звали од 10. до 14. октобра?

Дикић: Рекао је да ћемо на лицу мјеста разговарати.

Адвокат Мироје Јовановић примјећује да је Дикић потврдио да не познање његове клијенте.

„Нијесмо чули ништа што нијесмо знали раније“, рекао је он.

Адвокат Душан Радосављевић примјећује да је Дикић рекао да је улазак у Скупштину био „шала“.

„Специјални тужилац је поставио низ питања која су недозвољена. СДТ је од шале хтјело да направи збиљу… Дикић је рекао да се од 10. до 14. није ни чуо са Синђелићем. Додао је да је то неозбиљно… У више наврата Дикић је рекао да је са Синђелићем требало да се види у Подгорици. То нам говори још нешто о Синђелићевим плановима који су били исфабриковани и лажни“, каже он.

Један од оптужених, Андрија Мандић, рекао је да Катнић има приватни рат који води против ДФ-а.

„Од почетка је таргетиран човјек и организација која треба да буде забрањена, а њени предсједници осуђени“, рекао је Мандић.

„Што се тиче неког наводног сусрета који је Синђелић требало да организује у некој кафани иза Скупштине, Синђелић је једино могао да доведе Катнића којег зна од 2003. године“, оцијенио је он.

Један од оптужених Милан Кнежевић примијетио је да је Катнић Дикићу 15. октобра 2016. године помињао имена лидера ДФ-а.

„Катнић 15. увече зна имена лидера ДФ-а и Руса, а Дикић не зна никога. Наступило је паковање и кречење. Водила се и сад се води мртва трка о томе ко је требало да узме специјални телефон од Дикића. Тако смо дошли да сам ја имао један телефон под Острогом, слава му имилост, да је требало да узмем и други, а да је Катнић лицитирао између Мандића и мене како да нам напакује. Ја више немам дилему да је договор да ће свједочење Паје Велимиорвића бити наставак крпљења ове просуте оптужнице. Сви знају да је Велимировић у родбинским односима са тужиоцем и да се они већ сад договарају како да се уклопе у Синђелићеву причу… Желим да Вам олакшам, да фино извучете пресуду из фиоке па да идемо кући“, рекао је Кнежевић.

„Ово вијеће неће извући пресуду из фиоке, и немојте тако да нам се обраћате. Пресудићемо на основу чињеница и доказа. До тада, задржите за себе, немојте нам се на тај начин обраћати“, узвратила му је Мугоша.

Наставак суђења је заказан за 7. фебруар када је заказано саслушање Мирка Велимировића.

„Уколико он не прими позив, саслушаваћемо свједоке из Подгорице“, објаснила је Мугоша.

Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here