Кривокапић писао Марковићу због снимка из Берана

0
300

предсједник Социјалдемократске партије Ранко Кривокапић позвао је премијера Душка Марковића да допринесе „расту кредибилитета Црне Горе у новом прољећном Извјештају“ и испуни политичка очекивања ЕУ, кроз хитно политичко санкционисанње оних који руше углед просвјетних радника и образовања у цјелини.

У отвореном писму Кривокапић подсјећа Марковића да се и по његовим исказима Црна Гора налази у политичком назадовању.

„Чије је једно од исходишта – сложићемо се, у девастацији изборног процеса. Посљедње слике и искуство са Цетиња, из Петњице, Мојковца и Тузи говоре да све то прелази у отворену криминализацију изборног процеса. Усвајајући Устав Црне Горе, обавезали смо се да се “не може успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана …” То је темељ члана 2. који носи наднаслов “Сувереност”, у коју се ето, макар у овом вијеку, заклиње Ваша партија“, навео је Кривокапић.

Додао је да је „снимак Беране – директор школе“ само „нова слика у дугометражном филму понашања дјелова власти“.

„Вјерујем да сте свјесни како губитак елементарног повјерења у изборе подрива из темеља Уставни систем Црне Горе. Добро знате господине Марковићу да се све то дешава: уз нове намете на животе грађана, исељавања хиљада младих, а двоструког раста незапослености у само једном мандату Владе, сталног раста дуга који нас у најбољем случају води у Грчки сценарио … Ако први корак не буде декриминализација избора, тонућемо све више у дубље подјеле без икакве прилике да се окупимо око програма за заустављање похаре и плана социо-економског оздрављења заједничке нам домовине“.

Кривокапић у писму Марковићу наводи да су у Беранама притисци урађени „у име листе коју предводи партија ђе сте ви замјеник предсједника“.

„Подсјећам како Вас је Европска комисија у годишњим извјештајима о напретку прозивала за све оне фамозне куповине личних карата за потребе ДПС-а и за неспроводјење политичке одговорности тих људи и свих оних укључених у аферу Снимак. Управо сада Вас позивамо да допринесете расту кредибилитета Црне Горе у новом прољећном Извјештају и испуните политичка очекивања ЕУ, кроз хитно политичко санкционисанње оних који руше углед просвјетних радника и образовања у цјелини. Свих оних који су школу претворили у оруђе својих незаконитих политичких акција и плагијаторских примјера реформе“.

Кривокапић додаје да је у Беранама „још једном показано да се ни у чемеру часни људи не могу купити и застрашити“.

„Знам да сте некад знали прочитати такве поносне поруке. Премијер који не брани светост дјеце и младости на слободно образовање тешко да улива и елементарно повјерење да му је закон и држава испред- у овом случају и минорних политичких сателита, а камоли партије којој припада. Наше обраћаје схватите као прилику да одлучније кренете у суочавање са назадовањем наше државе и могућност да олакшате, а не додатно отежате пут Црне Горе ка Европској унији. Беране су некад звали „Град учитеља“ због светости те професије у свакој иоле држави. Сада се управо кроз „Снимак Беране- директор школе“, показује како појединци хоће да га од „Града учитеља“ претворе у бруку за ту професију. Чињенице су јасне, остаје на вама да покажете политичку одлучност достојну позиције коју обављате“, наводи се у писму.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here