РТС Шпанија против Косова у стратегији за проширење ЕУ

0
104

Стратегија покрива цео Западни Балкан, будите у Стразбуру

На питање новинара о нон-пејперу Шпаније, према којем Косово није део процеса ЕУ интеграција и писму косовског потпредседника Јоханесу Хану, портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич одговорила је да стратегија Европске комисије покрива цео регион, као и да треба сачекати да документ буде представљен, а потом ће се, у складу са процедуром, чути и мишљења земаља чланица.

Како наводи Коха диторе, Шпанија је у писму, за које се каже да је Европској комисији послато у „нон-пејпер“ форми, а уочи усвајања Стратегије проширења Западног Балкана, навела да се противи коришћењу термина  WB6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана) и додала да „Косово није део процеса проширења“. 

„Концепт WB6 није у сагласности са динамиком проширења. Косово није део процеса проширења и има свој различити оквир односа – тачније ССП“, наведено је „нон-пејперу“ Шпаније.

Иначе, према саговорницима приштинског дневника из Брисела, управо да се не би буниле земље које не признају Косово, користи се скраћеница WB6, јер се тако не говори о „шест држава Балкана“ и у текстовима се ове земље помињу као „партнери“ а не као државе. 

Сада се Шпанија чак противи и коришћењу ове скраћенице, наводи Коха, те додаје да се у дипломатским круговима помиње да та земља намерава да се успротиви и учешћу Косова на Самиту у Софији између ЕУ и земаља Западног Балкана.

Лист оцењује да ће, ако се узму у обзир запажања Шпаније, Стратегија уместо да охрабри још више угасити наде у погледу вере у процес проширења ЕУ. 

ЕУ проширење – пројекат мира

На другој страни у тексту се наводи да је логика Шпаније која је приметна у „нон-пејперу“, јасан резултат унутрашњих проблема са којима се Приштина суочава али и да таквом логиком „иде против свега што је до сада рекла многобројним европским лидерима у вези са процесом проширења“. 

Лист, наиме, подсећа да се од оснивања ЕУ проширење сматрало пре свега пројектом мира, који је омогућавао слогу и сарадњу у Европи, превазилажење разлика из мрачне прошлости Европе, те да је то био процес који може да осигура стабилност и дугорочни мир и у региону Балкана. 

Шпанија, међутим, сматра да на овај процес не треба гледати као на оруђе за решавање конфликата или за њихово спречавање, преноси Коха.

„Шпанија верује да је неопходно да се направи јасна подела између процеса проширења који има свој календар, процедура и циљева, од политичке Стратегије за Западни Балкан, која је део заједничке спољне политике и безбедности и има своју логику“, наводи се у „нон-пејперу“ Мадрида.

У писму се тражи да се настави посао с косовским властима (при чему се Косово помиње са фуснотом), како би оне учиниле реалан напредак у постизању циљева и стандарда који су обухваћени оквиром односа ССП-а. Сугерише да наставак дијалога између Београда и Приштине, уз подршку ЕУ, а с обзиром да, како се наводи, решење није могуће наметањем једностраног наметања резултата.

Такође, у писму Шпанија прихвата да је перспектива чланства у ЕУ неопходан фактор који доприноси стабилности и реформама, али скреће пажњу на то да „проширење није инструмент спречавања конфликта нити инструмент развоја и сарадње“. 

Проширење, наиме, како се објашњава, има сопствену логику и политичке циљеве, иако може да се доживи као важно средство спољног делања ЕУ. 

„У случају Балкана, политичка логика проширења не би требало да се деформише услед тактичких разматрања која би се могла показати контрапродуктивним на дужи временски период“, сугерише се у писму.

Учлањење Србије и Црне Горе у складу са планом ЕК

Шпанија, иначе, у писму позива да се напори фокусирају на учлањење Србије и Црне Горе, у складу са планом ЕК који је представио председник Јункер, када је најавио и Стратегију.

Такође, напомиње да снажно подржава интегритет БиХ као суверене државе, чија власт је заснована на принципима јединства и територијалног интегритета, те да би требало избећи политичка решења која су на етничким линијама.

Када је реч о Албанији, Македонији и БиХ, Шпанија сматра да је потребно донети независну оцену њихових процеса. 

„У случају Албаније и Бивше Југословенске Републике Македоније (тако се помиње у писму), једна таква анализа би била основ за предлог Комисије у вези са могућношћу отварања преговора“, стоји у „нон-пејперу“.

Осим тога, Шпанија тражи да се Турска разматра као важан партнер у европској политици на Балкану и истиче да се не сме заборавити да је Турска „најстарији партнер у процесу проширења“. 

И ту Шпанија излази против идеје да се управо преко ове Стратегије подели регион Западног Балкана од пакета са Турском, коју, иако је заиста кандидат који преговара о чланству у ЕУ, многе земље ЕУ не виде као могућег члана у будућности, већ се помиње као могућност привилеговано партнерство.

Шпанија против независности Косова

Коха диторе подсећа да се Шпанија одувек противила независности Косова и да наставља да буде најгласнија међу пет земаља ЕУ које нису признале Косово. 

Лист наводи и да је на почетку Шпанија бранила свој став „поштовањем међународног права“, те да се још држи тог става, упркос, подсећа лист, чињеници да је Међународни суд правде дао мишљење да проглашење независности Косова није било у супротности са међународним правом, нити са Резолуцијом 1244 СБ УН. 

Шпанија је, додаје се у тексту Кохе, повукла своје војнике и из мисије НАТО-а на Косову и не учествује у мисији Еулекса, док истовремено, у ЕУ, Шпанија није спречавала постизање ССП-а, јер је, како се наводи, добила гаранције да овим чином Косово неће бити признато као држава, због чега се није противила ни давању помоћи ЕУ Косову.

Приштински дневник још подсећа да, уз изузетак ЕП, институције ЕУ никада нису позвале пет држава које нису признале Косово да то и учине.

„Институције ЕУ, посебно Комисија и Служба за спољне политике, сматрају да је предност то што пет држава није признало Косово пре свега због улоге коју ЕУ има у дијалогу између Косова и Србије, јер због тога може да се представља као неутрална спрам статуса Косова“, наводи се у тексту приштинског дневника Коха диторе. 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here