Режим се мијења отвореним листама

3
239

Црна Гора је друштво заробљених институција. До демократије, људских европских права и слобода, да би се дошло до владавине права, правне државе, комплетна опозиција, НВО сектор, синдикати и све интелектуалне и умне снаге треба и морају да се уједине како би се створили први пут услови за одржавање демократских, слободних и фер избора, до промјене власти, а тиме и до одговрне власти. Без смјењивости власти, нема одговорне власти, зато се и одржавају избори.
Услове избора углавном прописује власт, а опозиција на тим и таквим изборима учествује, не покушавајући да за скоро три деценије те услове промијени у складу са европским стандардима и Уставом Црне Горе.
Опозициони лидери и опозиционе политичке елите немају ни мотива нити интереса да се боре за бољи положај грађана Црне Горе, јер одборнике и посланике не бирају грађани, зато се они и не боје грађана, већ партијских шефова, због још једног мандата, којима нијесу потребни способни већ само послушни. Владајући посланици и те како раде, њихов учинак је огроман, уништили су фабрике, индустрију, привреду, село, раднике оставили без посла, на улице, на бироима за запошљавање посебно образоване и младе, распродали народно богаство изнијели ван државе или ставили на своје банковне рачуне. Са друге стране намеће се једно логично питање – шта су опозициони лидери, шта су опозиционе политичке елите у задње три деценије урадиле да се то стање промијени. Радила је опозиција, свјесно или не, и за власт и за своје интересе, за интересе својих партија, за своје привилегије, посебно за запошљавање родбине и партијских полтрона.
Кривицу сносе вјечити опозициони лидери и опозициони посланици, који нијесу радили у интересу грађана него за још један мандат. Са правом многи констатују да су у Црној Гори и опозициони лидери дио проблема, не могу да се договоре око судбоносних питања државе и грађана, нијесу ништа урадила да се врати суверенитет грађанима, да на изборима, код отворених листа, грађани гласају одборнике и посланике по имену и презимену, а не за партијске листе о чему одлучују партијски лидери и партијске елите. Код отворених листа одборници и посланици би се бојали грађана, бирали би се најспособнији, а не напослушнији. Грађани Црне Горе нити су малоумни, нити су незрели, нити су недорасли, нити су малољетни, нити су мање образовани од грађана Албаније, Косова, Македоније, који отворене листе имају у изборним законима или комбиноване изборне методе. Наши грађани су са оваквим законским изборним рјешењима доведени у позицију слуга и обичних робова, умјесто суверених носилаца власти, како им Устав каже, да дио свог суверенитета могу на одређено вријеме, путем само и искључиво преко отворених листа на изборима да пренесу на непосредно изабране по имену и презимену одборнике и посланике. Зато тражимо од посланичких клубова да сада и одмах поднесу Предлог закона о измјенама и допунама закона о избору одборника и посланика – отворене листе – а не шминкање закона, без чега нема ни промјена власти, ни одговорне власти, ни самосталности ни професионалности институција, почев од Скупштине, Владе, судства, тужилаштва и свих институција и органа у држави. Промјена власти се врши ради подизања одговорности и професионалности запослених у органима и институцијама које финансирају порески обвезници.
Одмах треба приступити сређивању бирачког списка, јер је Црна Гора јединствена по броју бирача у односу на број становника, па је нужно законом уредити да могу гласати само грађани који имају пребивалиште, како не би могли да гласају они који не живе у Црној Гори. Уз то неопходно је учинити професионалним институције: ДИК, Савјет и Агенцију за спречавање корупције, Савјет Агенције за електронске медије, Савјет РТЦГ и изабрати одговорне људе у тим институцијама, без партијских војника, уз све то слободне, професионалне и независне истраживачке новинаре и медије, без чега нема ни слободе ни владавине права ни правне државе ни демократије. Умјесто да нас овакво заробљено стање мотивише на протесте и побуне, са јасно постављеним захтјевима и циљевима и да у томе истрајемо, препустили смо се равнодушности и апатији, судбини као да нам нема спаса јер о свему томе одлучују лидери партија, они који су приграбили и ону суверену моћ која по Уставу искључиво припада грађанину, приграбили моћ ничим заслужену, зато смо ту гдје смо.
Нема ништа прече нити важније за Црну Гору од измјене Закона о избору одборника и посланика – отворене листе, а то је питање свих питања и свих наших невоља и надања и рјешења.

Момо Јоксимовић, предсједник Партије пензионера, инвалида и реституције

3 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here