Недјељник близак Грчкој цркви предлаже подјелу Македоније

0
527

Грчки недjељник Елефтери ОРА, близак Грчкој православној цркви и десничарским екстремистима, објавио је у најновијем броју од 21. јануара, мапу подијељене Македоније између Албаније, Грчке, Србије и Бугарске, пренио је портал Антипресс на албанском језику.

Према објављеној мапи, Република Македонија је подијељена на четири дијела с тим да, како примјећује портал Атипресс, најмањи дио је предвиђен да припадне Албанији, а највећи Грчкој.

Нешто мање него Грчкој предвиђено да припадне Србији, а мање од тога добила би Бугарска.

„Објављивање такве мапе уз идеју о подјели Македоније док се воде разговори о новом имену грчко-словенске Македоније, што је услов за њено чланство у НАТО и дугоочекиваног састанка Заева и Ципраса представља озбиљну провокацију за мир на Балкану. Надамо се да је ово шала или невоља као последица хладне и тешке економије Грчке“, наводи портал Антипресс.

Сусрет премијера Грчке и Македоније, Алексиса Ципра и Зорана Заева, најављен је током економског Форума у Давосу од 23. до 26. јануара.

А у Солуну су одржане демонстрације које су, према полицијским процјенама, окупиле више од 100 хиљада људи, који се противе употребе ријечи „Македонија“ у било каквом решењу спора између Атине и Скопља око имена те бивше југословенске републике.

Главни слоган протеста био је „Македонија је Грчка“, а у протесту су учествовали представници десничарских организација, свештеници, чланови македонских синдиката из Сјеверне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери.

Протест, како су јавили грчки медији, није био повезан ни са једном политичком партијом и циљ је био да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи ријеч „Македонија“ у свом имену.

Прошлонедјељна анкета показала је да већина Грка не жели да се ријеч „Македонија“ употреби ни у једном решењу новог имена Македоније.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here