Игор Радевић: Остао сам без посла јер сам Србин

0
689
Игор Радевић

Радник Катастра Игор Радевић (33) поднио је кривичну пријаву Основном државном тужилаштву против начелника беранске Управе за некретнине Велибора Марјановића због наводног прогона “на основу разлике у националности и етничком поријеклу“.

Радевић тврди да му није продужен Уговор о дјелу у државној институцији, јер је Србин.

Он каже да је томе „кумовао“ Марјановић, који одбацује све оптужбе. Истиче да је дуже од три године радио као правник, стручни консултант и предсједник Комисије за излагање јавних података.

“Начелник је од првог дана доласка на ту дужност почео да врши прогон и исказује нетрпељивост према мени, када је ушао у моју канцеларију и захтијевао да је напустим заједно са осталим члановима Комисије“.

Радевић је оцијенио да се “врхунац непримјереног, непрофесионалног и насилног понашања“ догодио у октобру када га је Марјановић питао – чија је заставица која је била у канцеларији на столу „и које државе је та застава“.

“Одговорио сам му да сам заставицу ту затекао, али да је срамота да он као интелектуалац не зна да је то заставица Књажевине Црне Горе, која је законом заштићена. Он је очигледно мислио да је то некаква црквена српска застава. Он је упркос томе уклонио из канцеларије. Овај поступак представља испољавање националне и вјерске нетрпељивости“, написао је Радевић у пријави.

Он тврди и да га је начелник малтретирао по основу његовог Уставом гарантованог права на употребу ћириличног писма.

“Користим и латинично и ћирилично писмо и направио сам велики број решења. Када сам му дао пет решења на ћирилици, он ми је вратио и тражио да их прекуцам на латиници“.

Зграда катастра у Беранама

Понашање Марјановића карактерише као „флагрантно кршење основних људских права и слобода зајамчених Уставом Црне Горе, низом других подзаконских аката, Европском Конвенцијом о људским правима и слободама, као и другим општеприхваћеним Међународним документима који регулишу област људских права и слобода, а чији је Црна Гора поптисник“.

“Како се ради о систематском континуираном прогону према мени, од стране Марјановића, заснованог на националној и вјерској нетрпељивости, те личном антагонизму, иживљавању и самовољи дотичног, уз злоупотребу службеног положаја, подносим пријаву…”.

Радевић тврди да је Марјановић послао надлежнима у Подгорици захтјев да му се не продужи уговор.

“Деветог јануара је бахато ушао у моју канцеларију и дословце ми рекао – од сјутра не долази на посао. Не желим да коментаришем његове професионалне способности, али је жалосно да он мене, који сам за три године показао на послу колико знам и умијем, на почетку каријере спутава на овај начин, и то само и искључиво због националних и вјерских опредјељења“.

Радевић наводи да се на, како каже, последњи корак одлучио након што су ранија писма директору Управе за некретнине и све његове жалбе наишле на „ћутање администрације“.

Радевић каже да је истог дана када је предао кривичну пријаву написао писма премијеру Душку Марковићу, министрима финансија и људских и мањинских права Дарку Радуновићу и Мехмету Зенки, као и омбудсману Шућку Баковићу и Мрежи за развој невладиног сектора (МАНС). Писмо исте садржине упутио је и предсједнику Општине Беране Драгославу Шћекићу.

Ја сам Србин по националности, православне вјероисповијести, припадам Српској православној цркви, нијесам члан ниједне политичке партије. Завршио сам Правни факултет у Подгорици и положио правосудни испит. У овој земљи сам рођен, одрастао, школовао се и стечено знање и цијелог себе желио да уградим у општу добробит из љубави према њој. Када игра репрезентација Црне Горе, здушно навијам за њу. Ниједним својим гестом на послу, никада нисам угрозио ничије право на националну припадност, нити вјерско убјеђење, нити сам икада на послу говорио о својој националној и вјерској припадности“.

Марјановић: Да сам ја Муслиман…

Марјановић тврди да не зна које је националности и етничког поријекла Радевић и да га то ни не интересује.

“На послу никога не омаловажавам, па ни њега. Водим рачуна о свом понашању према сарадницима. Да сам ја Муслиман, или Бошњак, или… могао бих да прихватим овакву тврдњу. Овако, она код мене изазива само презир“.

Он додаје да канцеларија начелника Подручне јединице представља државну имовину и да у њој могу да стоје само обиљежја и симболи који су законом прописани и да, уз сво уважавање историјских чињеница, застави Књажевине Црне Горе није мјесто у канцеларији државног органа.

“Решења која потписујем су писана и латиничним и ћириличним писмом. О томе постоје докази у предметима. Рјешења на која се позива и Радевић, и која сам вратио да се уреде, садржала су доста грешака, које су се односиле на то да је увод писан ћирилицом, диспозитив латиницом, образложење ћирилицом. Радевић није овлашћено службено лице за вођење управног поступка. Поступак води по мом овлашћењу, а овлашћено лице за потписивање решења у том случају сам ја. Ваљда могу, као лице које одговара за законитост решења, да одбијем да га потпишем и тражим да се исправи“.

Он каже и да је Комисија за излагање, чији је предсједник био Радевић, престала са радом крајем октобра 2017. године, а да је на његов захтјев са њим потписан Уговор о дјелу, на временски период од два мјесеца (01.11- 31.12.2017). „Крајем децембра 2017. године обратио сам се захтјевом директору Управе да се именованом не продужава уговор о дјелу. На колегијуму, који је одржан дана 09.01.2018. године, саопштио сам Игору Радевићу да му је Уговор о дјелу истекао 31.12.2017.године, да нема потребе за његовим ангажовањем, те да од сјутра не долази на посао. Из наведеног се може утврдити да су тврдње Игора Радевића произвољне и нетачне и одбацујем их са гнушањем“, саопштио је Марјановић Вијестима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here