Мандић и Кнежевић неће за Амфилохија и неће против Вучића

1
620

ПОДГОРИЦА – Предсједник Политичког Савјета Нове српске демократије и посланик Демократског фронта Будимир Алексић први је потписник ,,Апела за одбрану Косова и Метохије”, сазнаје Побједа. За разлику од Алексића његов страначки шеф Андрија Мандић као и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић нијесу потписали документ, који суштински оптужује српског предсједника Александра Вучића за издају Косова.
Алексић у краткој изјави за Побједу није желио да говори о разлозима због којих је потписао Апел који је сачинила Демократска странка Србије, бивша странка некадашњег предсједника СРЈ И премијера Србије Војислава Коштунице.
-Не желим да вашем листу говорим о нашим проблемима, рекао је кратко Алексић за Побједу.
Предсједник ДНП-а Милан Кнежевић као ни Алексић није желио да коментарише Апел, као ни разлоге због којих није потписао тај документ.
-Немам коментар, рекао је Кнежевић кратко Побједи.
Након Алексића као други потписник тог документа наведен је митрополит -црногорско приморски Амфилохије. Митрополитов потпис као и његове директне оптужбе на рачун Вучића изазвале су медијски рат између врха српске државе и СПЦ у Црној Гори.
Амфилохије је оптужио Вучића да ће ,,издати Косово” док су му сарадници српског премијера одговорили да се мијеша у политику и да је ,,политичар који се бави враџбинама”.
Осим Алексића од личности блиских Демократском фронту апел је потписао и Владимир Божовић предсједник Матице Српске у Црној Гори, књижевник Новица Ђурић, као и власник портала ИН4С Гојко Раичевић.
Алексић, Божовић, Ђурић и Раичевић се налазе на списку оснивача Српске куће, институције српског народа чије оснивање је стопроценто финасирала српска Влада у износу 3,3 милиона еура.
Комплетан износ је обезбијеђен на иницијативу српског предсједника а тада премијера Александра Вучића.
Апел за одбрану Косова и Метохије је настао у Београду, у сарадњи Политичког савјета Демократске странке Србије са нестраначким, јавним личностима и низ архијереја СПЦ. У Апелу, се потенцира да је ,,процес сецесије јужне српске покрајине добио забрињавајући замах”, те напомиње да конфликт треба замрзнути.
– Садашње међународне околности су такве да до праведног решења није могуће доћи. Замрзнути конфликт (попут конфликта на Кипру и другде) је једина разумна одлука. Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у наслеђе ово питање оставимо неријешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувек осрамотимо, одричући се Косова и Метохије, своје части и свог Јерусалима. То никад није учинио ни један народ. Пристајући на такав преседан Србија би смртно ранила себе и ударила срамни жиг на лице Срба, свих и свуда, наводи се између осталог у апелу.

Потписници Матија Бећковић, Петар Божовић, Јоаникије, Будимир Дубак…

Документ је до сада потписало укупно 178 српских интелектуалаца а међу потписницима су осим Амфилохија и Алексића и епископ Јоаникије као и бивши министар културе у Влади Црне Горе Будимир Дубак.
Апел су потписали и српски академик Матија Бећковић као и глумац Петар Божовић.
Документ о коме се воде полемике у српској и регионалној јавности су потписали и редитељ Предраг Антонијевић, академик Алекса Буха, епископ кумановски Јоаким, епископ славонски Јован, епископ шабачки Лаврентије, епископ западноамерички Максим, епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин као и Драган Маршићанин, бивши председник Народне скупштине Републике Србије.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here