Ердоган Колинди: Хрватска да остави на миру Републику Српску

0
94

Тренутна ситуација у БиХ је уоквирена Дејтонским споразумом. Структура је унутрашње питање БиХ, истакао је Тајип Реџеп Ердоган, након састанка са предсjедницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић у Анкари. Ердоган је тако на најдиректнији начин одговорио на настојања Загреба да измijени Дејтонски споразум и укине Републику Српску, или макар умањи њену територију.

– Наравно БиХ има тројни механизам, наши министри се састају, ми као лидери се састајемо. Ми ћемо видjети како можемо допринијети решавању ситуације. Ја мислим да ми као лидери не треба да се изјашњавамо. Не треба да износимо своје мишљење, то је унутрашње питање БиХ – поручио је предсједник Турске осврћући се на питање промјене Устава БиХ и положаја Хрвата, преноси Н1.

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, након састанка, изјавила је да се Хрватска и Турска залажу за унапрјеђење друштвених процеса у БиХ, те да ће у наредном периоду ући у процес који ће бити користан за двије државе, тако и за регион.

– Желимо видјети Босну и Херцеговину како се развија. Желим да нагласим важност сва три конститутивна народа у БиХ и потребу да се настави с уставном реформом, што ће осигурати будућност сва три народа и будућност БиХ, која ће бити просперитетна и која ће имати могућност наставка преговора с ЕУ што је прије могуће. Ми се веселимо томе што ћемо сусједима пружити сву помоћ на том путу – истакла је Китаровић.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је и да ће трилатерални састанак министара спољних послова Турске, Хрватске и Босне и Херцеговине бити одржан током фебруара, а након тог састанка услиједиће и самит лидера три земље.

Подсјетимо, хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић покушала је да америчког предсједника Доналда Трампа придобије за хрватску ствар у БиХ, а слично је покушала и приликом посјете Москви и Владимиру Путину.

И тада је, као и са Ердоганом, остала празних руку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here