ДРЖАВНИ УДАР Батерије

0
198

10:05

Тужилаштво поставља питања свејдоку сараднику Саши Синђелићу. Тужилац Саша Чађеновић питао је Синђелића „Како је дошао у Црну Гору?“.

Синђелић: Већ сам објаснио како сам дошао у Црну Гору. Ишао сам добровољно, пребачен сам авионом и кад сам дошао одређен ми је притвор. А кад је у питању средство дошао сам авионом.

Чађеновић: Ко је био са Вама кад сте дошли.

Синђелић: Кад сам био први пут позван у суд нисам знао да ли ми је безбједност угрожена. На аеродрому у Београду сам видио специјалног тужиоца Миливоја Катнића, али нијесам имао контакт са њим током путовања. Приликом првог саслушања у Београду био је присутан тужилац Чађеновић.

Чађеновић: Да ли му је неко пријетио кад је дошао у Црну Гору и да ли сте присиљавни да било шта кажете и да ли Вас је неко из Србије присиљавао да дође у Црну Гору.

Синђелић: Нисам добио никакву пријетњу од државних органа Црне Горе. Нико ме из Србије није присиљавао да дођем у Црну Гору и знао сам своја права.

Чађеновић: Можете ли да неведете да ли је Еди говорио о именима политичара из Црне Горе.

Синђелић: Он је мени само говорио о лидерима „Демократкичарског фронта“. Али није говорио имена. Не могу да гријешим душу и кажем да је тај и тај био је рми ниеј говорио о конкретним људима. Еди је рекао да је могао да разговара са било ким из руководства ДФ-а.

Чађеновић: Да ли је говорио о броју лица?

Синђелић: Није говорио о броју лица и ту не могу да Вам помогнем, јер не знам ко је именом био задужен за шта.

Чађеновић: Да ли је свједок сарадник прије првог саслушања у Београду разговарао са неким из црногорског Тужилаштва.

Синђелић: Никад нијесам имао контакте са било ким из државних органа Црне Горе. Ја сам имао непријатељски однос према њима.

10:18

Преслушавају се разговори који су прикупљени мјерама тајног надзора.

Чађеновић: Ко води овај разговор

Синђелић: Разговарамо је и Паја (Велимировић). Ја сам већ о овоме говорио, Паја је био нервозан и причао је више него што је требао. Он је био брбљив и вршио је притисак на мене да утичем на господина Дикића. А у разговору се чује да су Паја и његова група од 23 човјека нервозни. На све начине сам покушао да га умирим и касније сам у разговору са господином Дикићем рекао да крене одмах јер је мени више дојадило. Паји сам покушао на све начине да објасним да мора да ради како је планирано и да треба да крену 16. октобра увече. А ракију коју помиње је у ствари оружје које је он треба ода пребаци у неку кућу.

Чађеновић: Кад је вођен овај разговор.

Синђелић: Не знам датумски али је био прије разговора кад је он требао да се нађе са Дикићем. Овај разговор је требао да буде обављен преко специјалниих телефона али ме не би чудило да ме Паја звао и на мој лични телефон јер је био тврдоглав.

Чађеновић: Које су марке били ти специјални телефони?

Синђелић: То су били телефони марке Леново.

10:34

Службници Суда доносе телефоне да их покажу свједоку сараднику. Након што је прегледао телефон казао је:

Синђелић: Ово је дефинитивно телефон који сам дао Паји да га преда Дикићу, носи број 10. Требао је да га након тога Дикић преда лидерима ДФ-а.

Судија му затим даје други телефон, и пита да ли га препознаје.

Синђелић: Ово је мој телефон који сам користио ја и који сам добио од Руса, има ознаку 9. Футролу сам купио ради заштите.

Чађеновић: Замолио бих да се телефон упали да би видјели како је остваривао комункацију. Само бих волио да покаже апликацију преко које је коуницирао.

Синђелић: Апликација није битна у питању је сервер. Они су могли да блокирају сервер. Та апликација изгледа ка оелектрицитет, слово З, цик-цак, нека жута линија.

Чађеновић: Показао бих свједоку фотографију једне особе и паитам да ли је препознаје?

Синђелић пригушеним томом рекао „Мајке вам га лоповске“.

Адвокати одбране прегледају фотографију.

10:48

Синђелић: То је Иван, али овдје пише да је Петар. Са овим човјеком сам се састао кад сам био сам са Едијем. Једини који је могао вама да пошаље ту фотографију су господа која нијесу ту. Еди је није послао сигурно.

Чађеновић: Гдје сте видјели овога човјека и колико сте пута разговарали?

Синђелић: Тог човјека сам видио само једном у Москви кад сам био са Едијем. Он је био у позадини. Ви ме спријечавате да кажем ко је издао.

10:53

Техничка служба кренула да стави телефоне на пуњач, међутим адвокат Горан Петронијевић инисистира да се телефони прво упале да би се видјело да су празни.

Након што је телефон, који је одузет од Синђелића, упаљен утврђено да има 94 одсто батерије.

Адвокат Петронијевић инсиситра да се констује ниво батерије и на другом телефону.

„Инсиситрам да нам се да информација од суда ко је посљедњи пут манипулисао тим телефонима“, рекао је Петронијевић.

Техничка служба констовала да је ниво батерије на другом телефону, који је одузет од Братислава Дикића има 76 одсто батерије.

Петронијевић предложио да се ови телефони издвоје из доказног материјала.

„Имајући у виду ове чињенице предлажем да се издвоје ови телефони из доказног материјала јер је немогуће да телефони стоје у депоу Суда а да батерије буду пуне. Такође желим да се испита ко је вршио манипулацију овим телефонима да би се поднијела кривична пријава због ометања“, рекао је Петронијевић. Остали адвокати одбране се придружили овом захтјеву.

Специјални тужилац Миливоје Катнић казао да нико из Тужилаштва није манипулисао телефонима.

„Само се надам да неко из одбране није њима манипулисао, јер је то могућност. Једно је сигурно – да сви докази који су прикупљени мјерама тајног надзора немају везе са овом манипулацијом. Она није могла да утиче на овај апарат нити на измјену нечега што се у њему налази“, рекао је Катнић.

Петронијевић рекао да подноси кривичну пријаву против Н.Н. лица због манипулације доказима и инсистира да се донесу сви телефони који су заплијењени.

Оптужени Братислав Дикић рекао да се поново изврши вјештачење телефона.

11:10

Судија Сузана Мугоша дала паузу од пола сата, и наредила да сви телефони остану у судници.

12:25

Суђење настављено, позван вјештак за електрокомуникације Предраг Бољевић да би разјаснио примједбе везано за телефоне. Судија Мугоша пита да ли је дошло до манипулације и да ли имате објашњење?

Бољевић: Телефони су приликом рада са њима били пуњени. У мојим налазима стоји да су телефони софтврски обрађивани тј. да је њихов оперативни систем мјењан. Постоји могућност да је приликом промјене софтвера дошло до промјење софтвера који пуне батереије у апарату. Савремени телефони посједују софтвере који онемогућавају да се батерија напуни до њеног физичког максимума. Софтвер спречава да се батерија напуни до краја иако приказује 100 одсто. Корисник може да уклони тај софтвер уколико му је важније да батерија дуже траје. Литијум полимерске батерије док су искључене на мјесечном нивоу губе два одсто енергије. Мислим да смо у априлу или мају вартили ове телефоне. Значи седам мјесеци су батерије биле угашене и мислим да је очекивано да је ниво батерије пао 14 одсто, а не би требао да пређе губитрак од 20 одсто.

На питање судије да ли је могуће да од кад је завршио вјештачење постоји могућност да је задржан проценат батерије који је тренутно у телефону, Бољевић је рекао да је могуће.

„То је без сумње могуће за овај телефон који има 76 одсто батеије. За други који је на нивоу 93 одсто, могуће да је пуњен до максимума који дозвољава батерија, односно преко 100 одсто, па је могуће да је ово стање са батеријом очекивано“, рекао је Бољевић.

Тужилац Катнић је казао да нема додатних питања и су му из техничке службе рекли да „батерија на мобилном телефону ако се не користи може да буде на одређеном нивоу и да не мора да буде празна“.

„За нас је ово све разјашњено“, рекао је Катнић.

12:35

Адвокат одбране Дражен Медојевић је рекао да су се и они консултовали са стручњацима из ИТ службе и рекли су им „да је оваква ствар немогућа“.

„Ови телефони су дирани, а ми само улазимо из једног скандала у други. Једино рјешење овога скандала је да се обустави процес и да се утврди ко је дирао ове телефоне“, рекао је Медојевић. Он је рекао да „вјештак говори неистине и да је овакво његово мишљење неистинито и некомпетентно“.

Адвокат Петронијевић питао Бољевића да ли је стални судски вјештак, и шта је по струци.

Бољевић: Да ја сам стални судски вјештак. Ја сам дипломирани инжињер електротехнике смјер електроника и телекомуникације.

Петронијевић: Оно што сте ви изнијели граничи се са изјавом – да има живота на Марсу.

Бољевић: Нећу дозволити да нестручно лице преиспитује моју компетенцију. Уколико сматра да нијесам довољно компетентан може да се обрати Министарству правде да ми одузме лиценцу.

Петронијевић питао гдје ради вјештак, судија Мугоша ускратила право на одговор јер „није од утицаја на данашње изјашењење“. Затим је питао да ли је вјештак утврдио да је софтвер на телефону мијењан.

Бољевић: То сам представио само као могућност, то није био предмет моје анализе. Док је телефон искључен апарат не ради и батерије се празне до два одсто мејсечно, то сам рекао. Нема потребе да улазимо у сијасет питања.

Петронијевић: Колика је потрошња кад се телефон укључи, у самом моменту укључења?

Бољевић: О проценту не бих могао да вам говорим. Није ми познато да је тај податак саопштио било који произвођач.

Петронијевић: Да ли је форнзичким прегледом могуће утврдити кад је телефон задњи пут кориштен?

Бољевић: Можемо да погледамо, али нијесам сигуран да можемо утврдити кад је посљедњи пут био укључен јер ово није стандардно, па не знам што је све могуће.

Петронијевић предложио да се данас активирају сви телефони оптуженог Дикића и Синђелића да би се „утврдиле околности степена потрошње батерије“.

Адвокат Дејан Медојевић рекао је да сматра да „вјештак није компетентан за оно због чега је позван и да је суд требао да позове енергетичара или стручњака за информатику“.

13:38

Оптужени Братислав Дикић питао је Бољевића да ли је неко прије њега приступао тим телефонима.

Бољевић: Ја на то не могу одговорити јер то није био предмет моје анализе. Ја нисам био видовит па да знам шта ћете ме ви питати за 10 мјесеци.

Дикић је питао како је добио телефоне и како их је вратио.

Бољевић: Добио сам телефоне у коверти и вратио сам их у коверти. Стварно не могу да се сјетим да ли је коверта коју данас видимо та у коју сам ставио телефон.

Дикић је затим констатовао да ова коверта није она у коју су он и вјештак Лакић ставили телефоне, на коју су се потписали и која је запечаћена.

Дикић је навео да тражи да се његови телефони укључе и утврди ниво батерије, и да се види да ли су запечаћени.

13:57

Специјални тужилац Миливоје Катнић казао је да ако су докази прибалвјени на легалан начин онда „они не могу да буду затровани“. Катнић се сагласио да се активирају сви Синђелићеви телефони али да треба узети у обзир да „се не ради о истим типовима телефона и који нијесу исте старости“.

14:05

Судија Мугоша дала паузу да се вијеће изјасни о предлогу да се упале сви телефони који су донесени у судницу.

14:22

Суд прихватио предлог одбране да се упале си телефони који су одузети од Саше Синђелића и да се утврди ниво батерије. Вјештак Бољевић је почао да пали телефоне.

Бољевић: Упалио сам телефон Нокија који не припада категроији „смарт телефона“, и батерија је скоро празна. Други телефон је Алкател у којем није батерија која је литијум-полимерска као у Ленову о ком са м говорио, ниво батерије је низак и не дозвољава паљење телефона. Трећи телефон је марке ЦАТ и тренутно немам алат да бих га отворио. Сва три телефонска апарата не могу да се пореде са овима марке Леново, и батерије им немају исте карактеристике, тако да стање ових батерија не говори ништа о стању оних батерија из Леново телефона.

Адвокати питају колики је проценат потрошње ових литијум-јонских батерија у стању мировања.

Бољевић је рекао да о томе не може сад да се изјавни, као и да не може да се изјасни о карактеристикама батерија свих телефона.

14:35

Бољевић отворио и телефон ЦАТ и утврдио да је батерија која је у том телефону такође литијум-јонска и да не може да се мјери са издржљивошћу батерије из телефона Леново.

„Ниједна од ових батерија не може да се пореди са издржљивошћу батерија из Ленова која је литијум-полимерска. А бетерије у Ленову су пуњене приликом контроле“, рекао је Бољевић.

У телефону Самсунг „Галкси С6“ батерија је на 4 одсто. С обзиром да је интегрисана батерија није могао да утврди која је то батерија.

Адвокат Петронијевић питао је да ли је могуће да су батерије из телефона „Галакси С6“ исте као оне које су у Ленову.

Бољевић је одговорио да је „сасвим могуће“.

Адвокат Медојевић је након изјашњавања вјештака предложио да се у суд зовне неко ко је експерт за телефоне Леново и њихове батерије.

Адвокат Петронијевић је казао да ће одбрана доказати да су у телефонима Леново и у онима који су накнадно испитивани „исте батерије само што су оне на Ленову накнадно пуњене“.

„Сасвим је јасно да су два телефона типа Леново сигурно пуњени, и на њима је рађено. Зато захтјевамо да се издвоје сви докази који су везани за ове телефоне“, рекао је Петронијевић.

Он је затражио да се два телефона Леново запечате до даљег вјештачења.

15:03

Катнић казао да је ово одуговлачење поступка и да „Тужилаштву није значајно колико се батерија телефона троши док телефон мирује“.

15:09

Да се не би одбрани спочитавало да одуговлачи поступак како то тужилац наводи, адвокат Петронијевић предлаже да раде сјутра како је и планирано.

“А да након сјутрашњег дана суд донесе одлуку о потенцијалном прекиду поступка до добијања налаза и мишљења”, казао је Петронијевић.

Суђење се настваља сјутра у девет часова.

Стандард

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here