Јошка Броз: Шешељ ће се вратити комунизму

0
270

Ништа ме не чуди од Војислава Шешеља. Он је био најмлађи комуниста у Босни и Херцеговини

 

Био је наш члан. Верујем да ће се поново вратити на стазе комунизма, али члан партије неће бити док сам ја жив, а камоли бити на некој функцији – каже за Данас предсједник Комунистичке партије и народни посланик са листе СПС-а Јошка Броз, коментаришући мотиве лидера радикала да уђе у коалицију са СПС-ом у Мионици, пред недавно одржане локалне изборе. Наш саговорник сматра да је та коалиција пролазног карактера, направљена за изборне потребе, и сумња да ће као таква бити могућа на републичком нивоу.

– Ми као Комунистичка партија смо против такве коалиције. За свако будуће такво догађање ћемо морати да чујемо мишљење наших бирача. Чекамо шта ће даље бити. Лично вјерујем да тако нешто није могуће – наглашава Броз. Одлуку Ивице Дачића и Војислава Шешеља да ступе у коалицију у Мионици објашњава – политиком.

– Људи су због политике у стању свашта да кажу и свашта да ураде. Мотиви да се нешто направи су мање важни, колико је важан опстанак вођа на челу својих странака. Знамо како су радикали прошли на изборима док је Шешељ био у Хагу. Он мора пошто-пото да се врати у изборну трку па не преза ни од оваквих коалиција. Ивица Дачић је то урадио на предлог чланова мјесних одбора социјалиста. Он је и даље комуниста и социјалиста и у њега не сумњам – истиче Броз. За лидера радикала име другачије мишљење.

– Ако се комуниста преобрати у четника, не видим ту било какву искреност. Ни људску ни политичку – наглашава. Својевремено је Војислав Шешељ желио „симболички“ да забоде глогов колац у гроб Јосипа Броза Тита „да се не повампири“. Своје мишљење није промијенио ни двије деценије након те изјаве, те је прошле године на 125 година од рођења бившег доживотног предсједника СФРЈ рекао: „Он је био диктатор, самодржац и злочинац који је донио велико зло српском народу. Па он је убио више Срба него Хитлер и на то стално морамо да подсјећамо наш народ. Чим ми радикали дођемо на власт, протјераћемо тог вампира с Дедиња, па нек иде слободно у Загреб и нек почива поред Степинца„. Титов унук Јошка Броз каже да такве „бљувотине“ које је Шешељ изрекао не може да опрости, што не значи да не размијене по коју реч када се сретну.

– Виђамо се у Скупштини, на различитим пријемима, поздравимо се најнормалније. Међутим, о прошлости не разговарамо. Излишно би било, довело би до непотребне свађе. На крају, мислим да је људски поздравити се са неким, поразговарати, али ако би кренули у анализу неких историјских догађања, то не би било добро. Исто мишљење имам и о Вуку Драшковићу, такође бившем комунисти. Као човјек и као политичар морам бити коректан према свима. Био сам и према принцу Александру Карађорђевићу, који је на једној изложби желео да се упозна са мном. Бити коректан није знак да је нешто опроштено. То је знак људскости и васпитања – закључује Јошка Броз.

Дневни лист Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here