НА УВИД! Заведена кривична пријава против менаџмента и Одбора директора АД ЕПЦГ

1
128

ВРХОВНИ ДРЖАВНИ ТУЖИЛАЦ ЦГ

Ивица Станковић

КРИВИЧНА ПРИЈАВА

Против Предсједника Ђока Кривокапића и чланова Одбора директора у АД ЕПЦГ др. Ранка Миловића, Љуба Кнежевића, Самира Хоџић, Franceska Becchelli, Massima Tiberga, Oreste Bramantia, као и извршног директора Новељић Игора

На Скупштини акционара АД ЕПЦГ одржаној 30. Децембра 2017. у Никшићу предсједник Одбора директора Ђ. Кривокапић између осталог обавјестио је присутне акционаре да је АД ЕПЦГ потписала дугорочни Уговор о снабдијевању угља за потребе Термоелектране Пљевља са АД Рудником угља Пљевља без објављеног јавног позива – тендера.

АД ЕПЦГ је у већинском власништву државе Црне Горе, са 57% акцијског капитала, што је обавезује да приликом набавке било какве робе или услуга то ради искључиво путем Јавног тендера, поштујући чл.2 став 2, Закона о јавним набавкама, цит: „Овај закон примјењује се на: 2) привредна друштва и правна лица која врше послове од јавног интереса:- у којима држава, односно јединица локалне самоуправе посједује више од 50% акција, односно удјела у привредном друштву или правном лицу;- у којима више од половине чланова органа управљања тог привредног друштва, односно правног лица чине представници државног органа или органа јединице локалне самоуправе; или – у којима више од половине гласова у органу управљања привредног друштва, односно правног лица имају представници државног органа или органа јединице локалне самоуправе; – ако орган из тачке 1 овог става врши надзор над радом тог привредног друштва, односно правног лица;…“

Дакле, менаџмент АД ЕПЦГ извршни директор Новељић Игор не случајно, већ намјерно не објављује Јавни тендер за наведену набавку угља. Необјављивањем Јавног тендера за набавку у милионским износима код мене као подносилаца кривичне пријаве изазива оправдану сумњу да се ради о високо коруптивном послу и организованом криминалу.

Менаџмент и Одбор директора АД ЕПЦГ већ годину дана ради против интереса компаније форсирајући откуп акција у РУПВ чиме пријете да нанесу штету компанији од 100 милиона еура, а због чега сам и поднио кривичну пријаву 11. Децембра 2017. године. Упозорено је руководство АД ЕПЦГ о погубности тих намјера као и штетност да се са РУПВ потписује било какав дугогодишњи уговор јер се ради о смишљеној “омчи око врата” која се жели намаћи АД ЕПЦГ од стране власника РУПВ. Сам дневни ред Скупштине РУПВ предвиђен за 14. Децембар 2017., одложена за 22. Јануар 2018., јасно говори о недозвољеним и незаконитим одлукама које се имају донијети. За овај случај истичем тачку 1, цит. дневни ред:

1. “Разматрање Одлуке о утврђивању смјерница за закључење дугорочног уговора о испоруци угља са Електропривредом Црне Горе, за потребе Термоелектране Пљевља;

Нити Скупштина акционара РУПВ нити било ко не може наметнути руковотству АД ЕПЦГ да без расписивања Јавног позива – тендера потписује набавке у милионским износима, па је врло чудно да нас акционаре АД ЕПЦГ руковотство упознаје да је потписан уговор са цијеном 24 еура/тони, а може се десити да акционари РУПВ не “утврде смјернице за закључење дугорочног уговора” што говори о смушености одговорних лица кад дају тако неодговорне изјаве и потписују незаконите уговоре.
Вреди истаћи да је менаџмент АД ЕПЦГ упозорен од малих акционара да је најрационалније и најекономичније да се оснује нови РУПВ са најсавренијом Цатепиларовом рударском опремом која кошта цца 13 милиона еура и најкорисније за грађане као потрошаче електричне енергије, државу Црну Гору и саму ЕПЦГ, инвестирати јер би ефекти били многоструко већи, цијена електричне енергије би била нижа и до 30%, ЕПЦГ би остварила додатни профит, па овај потписани уговор, слободно могу да кажем присилно и коруптивно, онемогућава ту замисао.
Куповина угља без јавног позива – тендера од РУПВ по цијени 24 еура за тону у односу на цијену коштања у новоформираном, сопственом, руднику која би износила 12 еура по тони, што би било годишња уштеда 20 милиона еура.
Из горе наведених разлога захтијевам као звиждач, да ВДТ хитно поступи по овој кривичној пријави и тако спријечи реализацију овог штетног уговора, а одговорна лица приведе правди и казни по закону.

Подгорица, 04.01.2018.године

Подносилац пријаве
Василије Миличковић, акционар и звиждач
Прва Пролетерска 68 Подгорица

1 КОМЕНТАР

  1. Ко се то од поспаника оппозиције одважио да нешто конкретно уради на заштити државних и националних интереса. Више је урадио ВАСИЛИЈЕ МИЛИЧКОВИЋ у заштити државних интереса него сва по..шана опозиција .

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here