До доласка комуниста на власт, Срби никада нису славили “календарску“ Нову годину

0
182

Почетак и крај календарске (грегоријанске) Нове године није се међу Србима обиљежавао прије доласка комуниста на власт 1944. године. Пошто пада у сред поста и пошто су се тада вршиле припреме за прославу Божићних празника, Богојављења и Крсних Слава након Божића, новој календарској години се није придавао практично никакав значај и нема народних обичаја везаних за њу.
Међутим, у СФРЈ прослава календарске Нове године добија нарочити обим како би се покушао сузбити значај који је велики дио хришћанског становништа придавао прослави Божића. На тај начин, многа данашња обиљежја прославе Нове године, почев од Дједа мраза (тј. Светог Николе или Божић бате) до припрема трпезе, заправо потичу из народног репертоара божићних обичаја.

На слици: Дочек Нове 1957. године у Љубљани. Поред Тита и Јованке су словеначки комуниста и предсједник Народне скупштине Народне Републике Словеније Миха Маринко и његова супруга Марија; највиши човјек у позадини је потпредсједник Народне скупштине Федеративне Народне Републике Југославије Франц Лескошек.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here