ЕКСКЛУЗИВНО Џаковић за УЈЕДИЊЕЊЕ: Медојевић ме смијенио због донација школама у Будви!

5
1318

Саговорник портала УЈЕДИЊЕЊЕ је Стеван Џаковић, независни одборник који “одржава“ парламентарну већину у Скупштини општине Будва и дугогодишњи лидер ПзП-а у том граду

Замјерили су ми што сам са одбором у Будви, на чијем сам челу био, 15.000 € дао у донације школи и обданишту, и такође спонзорисали смо неке грађане којима је то заиста потребно, те платили дугове и потрошили средства, а да нису отишла њима у Подгорицу. Они су ми то смртно замјерили јер су мислили да сва средства која се из општинских буџета опредјељују за рад локалних одбора на основу броја мандата, морају ићи у Подгорицу. Ишла су годинама да се враће онај чувени кредит од 1.500.000€ од предсједничке кампање из 2008. године. До тада су узели преко 80.000€ а да нам никада нису рекли гдје и како се троше та средства. Ја као члан предсједништва партије никада нисам добио финансијски извјештај за четири године! То Вам све говори о тим партијама и опозиционарима

Чекаћу још пар мјесеци – очекујем потез Демократа

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Очекују ли Будву ванредни избори?

Стеван ЏАКОВИЋ: Ова власт у општини Будва јесте боља од својих претходника, што и није посебно тешко, али је далеко од онога што су, или што смо, обећавали грађанима. Власт је почела да клизи стопама ДПС-а и то се видјело на сједници око усвајања Буџета. Скоро цијела расправа око те тачке је била ко је кога запослио и отпустио. То показује канцер рану црногорског друштва, а то је Изборни закон који је противуставан и који је основа погрешног система који би покварио и најбољег, а камоли овакву власт. Моју подршку имају вјероватно још пар мјесеци до када очекујем да ће Демократе, како су јавно обећале, покренути иницијативу за измјену Изборног закона у Скупштини Црне Горе.

Грађанска акција Будве иде на изборе!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли ће Грађанска акција наступити на наредним локалним изборима у Будви?

Стеван ЏАКОВИЋ: Дјелујем у скоро свему са Грађанском акцијом, иако формално нисам њен члан. ГА ће вјероватно наступити на следећим изборима, било као самостални субјекат, било у оквиру неког већег савеза или странке. Лично бих волио ову другу варијанту.

Сви смо одговорни!

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Уколико ДПС побиједи на евентуалним ванредним изборима у Вашем граду, да ли ћете и у себи тражити дио одговорности?

Стеван ЏАКОВИЋ: Дио одговорности носи свако. Највећу одговорност има онај ко има највише извршне, али и законодавне власти. Наравно да смо сви одговорни за пут којим се креће друштво, из тог разлога сам и прихватио бављење овим јавним послом, јер мислим да могу барем указати на могућности лошег и доброг избора у политици.

ДФ се вратио у парламент јер тај чин одговара ДПС-у

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Због чега сте се, конкретно, растали са Небојшом Медојевићем и Покретом за промјене?

Стеван ЏАКОВИЋ: Са том партијом, једином у којој сам формално био члан, сам се разишао јер они нису искрени у својим намјерама и обећањима грађанима. Конкретно нису никада, а нису ни још увијек, били спремни да се боре за отворене листе и непосредне изборе у ЦГ, иако су нам то обећали предизборним програмима прије 6 година, са оних “595 мјера“ и ових нових “707 мјера“. Више пута смо им се сада већ бивши одборник из ДФ, Вујичић и ја, обраћали са циљем да нас приме и саопште да ли имају намјеру спровести свој Програм или не. На крају су нас примили тада предсједник ДФ Лекић и Медојевић. Вујичићу и мени су већ на почетку разговора саопштили да, за усвајање отворених листа, гласања за имена како прописује Устав, а не за политичке партије, нема шанси, те да за то у ЦГ још није вријеме. На више пута поновљено наше питање када ће доћи вријеме за то и зашто сада није вријеме и ко то процјењује и на основу чега да није вријеме за отворене листе, они су упорно ћутали. То Вам ваљда све говори о тим личностима и политичким преварантима. Њихова једина улога је да замајавају јавност и незадовољне гласаче и да глуме опозицију као и скоро цијелој политичкој сцени у ЦГ. Они сви играју већ задате улоге креиране из једног центра. Да то није тако прву ствар коју би опозиција урадила јесте да би ушла у новембру мјесецу у Радну групу за измјену изборног законодавства по препорукама ОЕБС-а и инсистирала на поновном увођењу отворених листа у изборни закон, као што је било у Црној Гори још од 1905. године за вријеме књаза Николе. Једине двије земље у Европи које још увијек гласају партије, а не појединце из тих партија, су Црна Гора и Србија. Мислите ли да је то случајно?
Оним њиховим ставом да није вријеме да Црногорци бирају имена, они нас потцјењују и говоре да нас третирају као малољетнике, па они треба умјесто нас да одлуче ко је најбољи за нас. Зато сам им јавно саопштио да не могу бити посланици по пет шест мандата и да ја не желим да будем на таквој листи и нисам ни био. Вјероватно ће доћи вријеме када ће Медојевић и Лекић и Мандић и остали отићи у пензију као вјечити опозиционари. Али ево предлажем да се уведе закон да онај ко је цијели политички вијек био опозициони посланик не добије пензију. Исто као што ДФ предлаже да онај ко има мање гласова на изборима него потписа за кандидатуру, не добије средства из буџета за кампању. Они и даље настављају да обмањују грађане и вјеровали или не, има оних који им вјерују. Све је то изрежирана представа и зато су се вратили у Парламент, а сада ће видимо и Демократе исто урадити. То ће урадити јер им пада популарност. ДФ се вратио у Парламент јер је то требало ДПС-у против кога се тобоже боре, 30 година неуспјешно. Апсолутно све што раде одговара ДПС-у и тиме оправдавају своје постојање. Замислите ону бламажу када су послије октобарских избора тражили понављање истих јер је био на сцени “државни удар“ па није могло фер да се гласа. Али нису тражили понављање избора у Будви и Котору, јер су тамо добили изборе. То Вам показује ко су они заправо.
Још један је разлог који су ми замјерили и који је утицао да ме отпусте, и хвала им на томе! То је што сам послије избора у Будви подржао демократског кандидата за предсједника општине јер је та листа имала 26 гласова више од нас. Тиме сам спасио да не дође до понављања избора и тада би се ДПС за сигурно вратио и чинио већину у Будви.
Такође су ми замјерили што сам са одбором у Будви, на чијем сам челу био, 15.000 € дао у донације школи и обданишту, и такође спонзорисали смо неке грађане којима је то заиста потребно, те платили неке дугове и потрошили средства, а да нису отишла њима у Подгорицу. Они су ми то смртно замјерили јер су мислили да сва средства која се из општинских буџета опредјељују за рад локалних одбора на основу броја мандата, морају ићи у Подгорицу. Ишла су годинама да се враће онај чувени кредит од 1.500.000€ од предсједничке кампање из 2008. године. До тада су узели преко 80.000 € а да нам никада нису рекли гдје и како се троше та средства. Ја као члан предсједништва партије никада нисам добио финансијски извјештај за четири године! То Вам све говори о тим партијама и опозиционарима. Да не спомињем искуство које је истраживачка кућа из БГ имала са ПзП.

Андрији Мандићу је криво што нисам подржао његовог кума за предсједника Општине

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Да ли и данас сматрате релевантном Вашу оптужбу на рачун руководства Покрета за промјене да је Андрија Мандић заправо преузео ту политичку партију?

Стеван ЏАКОВИЋ: Андрија Мандић се је вјероватно увриједио јер нисам подржао његовог кума за предсједника општине Будва. Тај његов кум је мој рођак, али правила демократије су јасна. Једино није јасно зашто су Демократе пристале да мијењају предсједника Општине на пола мандата. На то треба да одговоре руководства партија! ПзП је партија која више нема цензус и коју озбиљно ни у ДФ не схватају. Апсолутно се је утопила у политику Нове, називајући то “помирењем“. И то је можда добро. При томе напомињем да је Медојевић онако демократским капацитетом какав посједује од Бога, прихватио да кандидат за предсједника Будве буде Мандићев кум, при томе нас или мене чак није ни обавијестио, а камоли консултовао. Толико о његовој демократији и уважавању мишљења својих сарадника.

Царевић признао да је Медојевић дао миг Новој да ме маргинализују

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Које је конкретне потезе лидер Нове преузео у Будви како би дисциплиновао и неутралисао снагу локалног одбора Покрета за промјене кога сте Ви преводили?

Стеван ЏАКОВИЋ: Саопштено ми је да је лидеру Нове обећано да ћу ја бити избачен из партије, пошто сам подржао Краповића за предсједника. А о томе да је постизборне преговоре у име ДФ у Будви водио његов блиски функционер из Будве, говори све. ПзП је на то пристао не обавјештавајући мене. Царевић је чак на састанку у Дф-у једном признао, изреволтиран мојим питањима, цитирам: “Медојевић је рекао да те маргинализујемо!“ Понављам, хвала им на томе.

Гдје има цивилизације, нема дискриминације

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Због чега вјерујете да отворене листе могу допринијети неопходним промјенама у Црној Гори?

Стеван ЏАКОВИЋ: Овакав изборни закон који прописује да се у парламент улази по редоследу са листе, је апсолутно противуставан јер су кандидати на листама дискриминисани и њихов улазак у парламент не зависи од грађана који због њих гласају, него зависи од воље предсједника партије који има дискреционо право да формира листу! Дискриминација је забрањена ваљда свугдје гдје је дошла цивилизација! Отворене листе би овакве маргиналце и неостварене политичаре избациле са сцене и јавног живота. Постојала би одговорност и могућност избора имена, а не листи. У садашњем систему који су заједно сви увели и на који се не жале, пет предсједника политичких партија управља Црном Гором, на тај начин јер бирају ко ће бити посланик противно вољи бирача. Наравно да за посланике постављају своје највеће полтроне и послушнике, беспоговорне слуге и врло ограничених капацитета да не би они били угрожени. Онда такав противуставан Парламент бира Владу, Уставни суд, ревизора, Савјет, ВДТ, и низ институција које онда не смију да раде за народ јер их народ није ни бирао, него штите онога ко их је поставио, а то је парламент. Оваквим системом је немогуће смијенити ДПС и поставити државу на здраве ноге. Народ се не пита апсолутно ништа и само такав одговара партијама. На отвореним изборним листама би побиједили најспособнији и најбољи појединци и они би онда водили државу као у цијелом свијету. Уосталом најразвијенија друштва и државе у свијету данас су оне са отвореним изборним листама. ОЕБС апсолутно ради на нашем поробљавању и уништавању и имају ту мисију коју више и не крију. Они одржавају овај организовани криминал на власти, који чине и позиција и опозиција. А наши патриоте политичари не смију да се побуне против газде из иностранства и такмиче се само ко ће замијенити ДПС у пљачки ЦГ.

Подржао сам Миличковића јер има више памети него власт и опозиција заједно

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Зашто сте подржали привредника Василија Миличковића као кандидата на предстојећим предсједничким изборима?

Стеван ЏАКОВИЋ: Василије Миличковић је доказани борац против окупације и пљачке ЦГ, и њему вјерујем јер апсолутно подржава отворене листе и једини је који свим срцем иде да их отвори, кроз предсједничку кампању и даље. Он има више искуства и памети него цијела Влада и опозиција заједно. Ево само његовом једном кривичном пријавом вратили су пљачкаши ЦГ око 14 милиона. Колега Вујичић и ја смо у Будви кривичним пријавама вратили око 30 милиона. ТQ је процесуиран по нашој пријави. Колико је пара вратила та вјечита опозиција?

5 КОМЕНТАРА

  1. Dobro je sve ovo kompletan DF se ofirao da radi za Djukanovica da je sve prestava od bojkota parlamenta , demonstracija, drzavnog udara do povratka Df u parlament. Jasan signal za one sve koji imaju porodicu ne rade zbog podrske DF nidje da pocnu da razmisljaju o sebi i svojoj porodici a ne o izdajnicima koje samo interesuju pare iz budzeta CG. A za ovog Džakovica bice jasnije ako srusi vlast u Budvi ako to uradi on je spijun ubaceni u DF ko sto je isto bio onaj u Berane sto nije htio da usvoji buzet mislim da su obojica iz partije Medojevica.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here