Обраћање предсједника мањинских акционара Василија Миличковића Одбору директора АД ЕПЦГ

0
130

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА ЦРНЕ ГОРЕ А.Д. НИКШИЋ
ОДБОР ДИРЕКТОРА

Ђоко Кривокапић, предсједник Одбора директора

Др. Ранко Миловић

Љубо Кнежевић

Самир Хоџић

Francesco Becchelli

Massimo Tiberga

Oreste Bramanti

Поштована господо,
Удружење мањинских акционара и моје предузеће “M&V COMPANY” из Подгорице као акционари АД ЕПЦГ поднијели су кривичну пријаву ВДТ, 11. децембра 2017. године противу Ваше очигледне жеље да свјесно уђете у међусобно тешки конфликт интереса, а у вези са откупом акција А2А и акција Аца Ђукановића у РУПВ. Слободни смо Вам предложити, а то нам право и закон даје, да ми мањински акционари посредујемо у читав тај поступак који по свему судећи улази у завршну и криминалну фазу која пријети да нанесе нашој ЕПЦГ штету у висини 119 милиона еура.
Дакле, предлажемо да Скупштина акционара заказана за 30. децембар донесе одлуку да из нераспоређене добити из предходног периода који износи 51.963.974 еура инвестирамо цца 13 милиона еура за оснивање новог РУПВ у нашем власништву како би енормну цијену 25 еура/тони коју данас плаћамо постојећем РУПВ свели на реалну цијену коштања експлоатације угља 12-15 еура по тони, а што постижемо најсавременијом рударском опремом која би се набавила у следећих 3-4 мјесеца. Тако бисмо смањили драстично цијену коштања производње електричне енергије у самој ТЕ за мин.20%, а која би вијест веома обрадовала потрошаче у нашим домаћинствима и осталој привреди.
Господо директори, уколико игноришете наш предлог куповина акција рудника по траженој цијени 6,5 еура за акцију од акционара Аца Ђукановића и Оресте Брамантија ће коштати у постојећој ситуацији мин. 119 милиона еура са израубованом рударском опремом. Ако бисмо додали инвестицију од 13 милиона да обновимо рударску опрему савременом технологијом тај износ би се попео на 132 милиона што би аутоматски изазвало огромно поскупљење електричне енергије, а штета коју свјесно чините је 119 милиона еура, па по логици ствари бисте били и судски процесуирани по заведеној кривичној пријави.
Прихватите ли наш предлог избјегли бисте конфликт интереса, а ми бисмо за узврат повукли кривичну пријаву.
Надаље, уколико би представници талијанске компаније А2А у нашем Одбору директора на Скупштини акционара прихватили наш предлог да са Владом ЦГ као другим акционаром у ЕПЦГ постигну споразум о инстант раскиду уговора што сматрамо њиховим великим интересом, мали акционари ЕПЦГ би предложили да након раскида уговора у најкраћем могућем року, до 30 дана, исплатимо и њихове акције у постојећем РУПВ по номиналној вриједности или по процјени ревизора Deloitte, како њима више одговара чиме би задовољили њихов предлог од 09. јануара 2017. да им се откупе све акције у РУПВ, свакако без конфликта интереса.
Господо из Одбора директора, остатак новца из нераспоређене добити цца 39 милиона еура предлажемо да утрошимо за покриће губитака из предходног периода чиме бисмо ушли у зону законитог пословања, како бисмо избјегли умањење имовине. Следећих година је за очекивати да из редовног пословања покријемо губитке из предходног периода сада цца 116 милиона еура па тек тада да размишљамо о подјели дивиденде.
Сигурни да ћете наш предлог с пажњом и уважавањем размотрити, срдачно Вас поздрављамо.

Подгорица, 28.12.2017. г.

Василије Миличковић
предсједник Удружења мањинских акционара АД ЕПЦГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here