БЛИЦ Амфилохије ударио на Вучића?!

0
484

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије саставио је апел за одбрану Косова и Метохије, брује медији у Србији и Црној Гори. Документ личи на политички памфлет потпуно супротан унутрашњем дијалогу и политици о Косову за коју се залаже предсједник Србије Александар Вучић, пише прозападни београдски Блиц.
Како Блиц сазнаје, митрополит Амфилохије је овај документ представио најближим сарадницима на скупу одржаном у недјељу у цркви Св. Николе у Радовићима на Луштици. Овом догађају присуствовали су и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић, као и епископ полошко-кумановски Јоаким. Очекује се, према ријечима извора Блица који се нашао на лицу мјеста, да у наредном периоду апел буде представљен и осталим владикама и појединим интелектуалцима. Тек онда ће документ бити представљен јавности.

– Скуп је организован да би се обиљежило девет вјекова Цркве, али је ствар отишла у потпуно супротном смјеру и све се претворило у политичко обраћање. Амфилохије је представио окупљенима документ који је саставио и рекао да ће тражити подршку, за оно што у њему стоји, унутар Српске православне цркве – каже извор Блица наводно упознат са дешавањима на Луштици.
Документ садржи неколико параграфа, игнорише се унутрашњи дијалог који је предложио предсједник Србије, а по мишљењу владике, разговоре са Приштином требало би наставити унедоглед.

Индикативно је, пише Блиц бранећи “Европљанина“ Вучића, да је ријеч о класичном политичком ставу.
На почетку стоји да се “први пут у српској историји надвила опасност да српска рука потпише предају Косова и Метохије у туђе руке”.

„Неодговорном политиком, одобравањем Еулекса, измјештањем дијалога о Косову и Метохији под окриље Европске уније, отпочињањем техничког дијалога и закључивањем и спровођењем неуставног Бриселског споразума, процес сецесије КиМ је добио забрињавајући замах. Тај процес се може и мора зауставити“, стоји на папиру насловљеном са “Апел за одбрану Косова и Метохије”.

У документу се наводи и да су захтјеви САД и најмоћнијих земаља ЕУ да Србија и “Косово“ потпишу “правно обавезујући споразум” и да се Србија сагласи да “Косово” буде примљено у међународне организације, укључујући Уједињене нације, као и свака подјела Косова и Метохије – неприхватљиви и морају бити одбијени, једном засвагда.

Да у апелу митрополит говори лично о Александру Вучићу, види се у неколико момената. Како Вучић често помиње да је замрзнути конфликт неодржив као и да немамо 10, 20 или 50 година времена за такво стање уколико мислимо на будућност дјеце и унука, Амфилохије мисли другачије – да је “замрзнути конфликт једина разумна одлука”, појашњава Блиц.

Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у наслеђе ово питање оставимо неријешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувијек осрамотимо одричући се Косова и Метохије, своје части и свог Јерусалима“, стоји у апелу.

На крају документа стоји да Србију нико не може понизити ако не понизи сама себе. А затим још једно директно обраћање предсједнику Србије.

Заклетва дата на јеванђељу приликом преузимања дужности обавезује да се државни и национални интереси штите без обзира на опасности и уцјене. Без КиМ или било којег дела своје територије, Србија не би била само осакаћена, већ и трајно поражена, као земља која је своју скупу судбину продала и поништила свој идентитет“, пише на крају документа.

Нагађање: Проблем у сујети

Како каже извор Блица из врха Српске православне цркве, овдје није ријеч ни о црквеним, нити о националним стварима, већ о чистом интересу.

– Амфилохије годинама уназад уноси раздор међу владике и жели да створи подјеле. Тако ће се лакше наметнути као лидер, ако не читаве СПЦ, онда бар неког дијела. Он не може да превазиђе то што није изабран за патријарха – каже тај саговорник.

У остатку текста у Блицу набрајају се наводни скандали владике Амфилохија.

Наведена је и недавна Амфилохијева изјава у којој је констатована гола истина, шта год о томе мислили Блиц и остали другосрбијански медији. Наиме, митрополит је оптужио Српкиње да су постале мајке чедоморке.

– Оне у својим утробама побију за једну годину више дјеце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овдје на Косову и Метохији – рекао је митрополит, а Блиц не наводи шта је Амфилохије “слагао“ у конкретном случају, нити како и зашто истина може бити скандалозна.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here