Сепаратисти побиједили у Каталонији

0
125

Барселона – Каталонске сецесионистичке партије освојиле су тесну већину у регионалном парламенту на основу 99 одсто пребројаних гласова након ванредних регионалних избора.

Три странке за независност заједно су освојиле 70 места, што је два места више од просте већине у парламенту са 135 посланика, преноси АП.

Странка бившег лидера Карлеса Пуџдемона, Заједно за Каталонију, освојила је 34 места, републиканска левица ЕРЦ 32 места, а антикапиталистичка странка ЦУП четири места. Истовремено, партија Сијудаданос (Грађани), која је против независности Каталоније добила је 37 места.

Овакав резултат представља ударац за шпанског премијера Маријана Рахоја који је сменио каталонску владу и расписао ванредне изборе надајући се да ће сепаратисти остати ван власти.

Бивши каталонски лидер Карлес Пуџдемон је рекао да већина коју су освојили сепаратисти на регионалним изборима представља победу „Каталонске републике“ над шпанском државом.

Пуџдемон је то рекао у Бриселу где се налази откако је његову владу сменио шпански премијер Маријано Рахој у октобру након што је прогласила отцепљење од Шпаније, преноси Ројтерс.

Како наводи АП, он је додао да ЕУ мора узети у обзир да решење Рахоја не функционише, као и да је он добио „шамар у лице“ након оваквих резултата.

Извор: ТАЊУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here