САД “биљеже“ марионете које се дрзну да гласају против воље Вашингтона

0
166

Предсједник САД Доналд Трамп запријетио је да ће укинути помоћ државама гласају за резолуцију УН у којој се осуђује признање Јерусалима као главног града Израела.

„Ми ћемо забиљежити те гласове“, рекао је он у Бијелој кући, осудивши „све земље које“, како је рекао, „узимају амерички новац и онда гласају против САД у Савјету безбједности или Генералној скупштини“.

„Они узимају милионе долара и чак милијарде долара и онда гласају против нас“, рекао је Трамп, и онда констатовао: „Нека гласају против нас уштедјећемо много, ми не маримо“.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли упозорила је раније чланице овог свјетског тијела да ће САД пратити ко како гласа о резолуцији којом се одбацује признање предсједника Трампа да је Јерусалим само израелски главни град.

„Од нас се увијек тражи да радимо више и дајемо више. Тако да када доносимо одлуку, по вољи америчког народа о томе гдје да лоцирамо нашу амбасаду, не очекујемо да они које смо помагали циљају нас“, написала је Хејли на свом Твитер налогу.

Ники Хејли је поводом гласања о резолуцији најавила да ће „САД биљежити имена“.

Очекује се да ће Генерална скупштина УН данас гласати о предлогу резолуције којом се одбацује Трампова одлука и да ће бити усвојена великом већином гласова.

Израелски медији наводе да је Ники Хејли упозорила на такво гласање не само на Твитер налогу, већ и уз писму представницима земаља чланица УН.

„Предсједник ће помно посматрати то гласање и тражио је да га обавијестим о онима који су гласали против нас. Хвала за ваш обзир и молим не оклијевајте да контактирате мој тим ако имате било какво питање или бригу“, наведено је у писму до којег је дошао израелски лист Харец.

Ники Хејли, фото РОЈТЕРС

„То је била исправна порука Ники“, оцијенио је Трамп.

Шеф палестинске дипоматије Ријад ал Малки је оптужио Вашингтон да пријети и застрашује чланове ГС УН због осуде његове политике.

Турска и Јемен су тражили изјашњавање на Генералној скупштини пошто су САД ставиле вето на нацрт резолуције коју је припремио Египат за Савјет безбједности УН. Осталих 14 чланица је гласало „за“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here