Како је настала пјесма “Пивљанка“?

0
689
Винка Копривица

Пјесму је први пут отпјевао Божидар Иванишевић на фестивалу народне музике “Илиџа 67“. Стручни жири је додијелио прву награду за текст пјесме. Пјесма је одмах постала хит и као таква се одржала до данас. Већина извођача народне музике има на репертоару “Пивљанку“, али се мало зна да траг о настанку ове баладе води до сеоског гробља у пивском селу Недајно поред цркве Светог Јована Крститеља.
У Недајном су живјели Благоје и Даница Копривица који су имали шесторо дјеце, три кћери (Винку, Милеву и Стеванију) и три сина (Момира, Лазара и Божидара). Винка се издвајала живахношћу, љепотом и стасом. Нажалост, изненада се разбољела од тешке болести – лупуса. Боловала је скоро двије године. Лијечила се у Београду, али је растанак са породицом и вјереником који је тада живио у Панчеву био све ближи. Најближи су њену смрт веома тешко поднијели. Винкин брат Момир је 1966. године, под утицајем трагедије, написао текст пјесме, а мелодију је урадио наставник музичког Војин Жарковић са Недајног, да би је отпјевао Божидар Иванишевић.
Сарајевско “Ослобођење“ је током фестивала на Илиџи 1967. објавило како је након извођења “Пивљанке“ пјевачу Божидару Иванишевићу пришла једна дјевојка у црнини, захвалила се и предала му цвијеће. Кажу да је то била једна од Винкиних сестара. Тако су Винка и Пива, кроз пјесму “Пивљанка“, добиле још један спомен за вјечна времена.

Редакција културе портала УЈЕДИЊЕЊЕ

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here