Девет партија и удружења тражи помоћ амбасада за усклађивање изборних закона са Уставом

1
299

Д О С Т А В Љ Е Н О:
-ОСЦЕ/ ОДИХР –Подгорица
-АМБАСАДИ ЕУ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ САД-а У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ЊЕМАЧКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ФРАНЦУСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ КИНЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ БЕЛГИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ХОЛАНДИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ШПАНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ АУСТРИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ПОЉСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ МАЂАРСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ ЧЕШКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ СЛОВЕНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ ХРВАТСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
-АМБАСАДИ СЛОВАЧКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ
– УСТАВНОМ СУДУ ЦРНЕ ГОРЕ
– СКУПШТИНИ ЦРНЕ ГОРЕ

ПОШТОВАНА ГОСПОДО,
Потписници овог захтјева траже од ВАС помоћ, да се ИЗБОРНО ЗАКОНОДАВСТВО Црне Горе усклади са међународним стандардима и Уставом Црне Горе, а ово из разлога ради остваривања Уставног права грађанина да бира и да буде биран, што се једино може остварити искључиво ОТВОРЕНИМ ИЗБОРНИМ ЛИСТАМА, на којима ће се одборници И посланици непосредно бирати.
Садашњи Закон о избору одборника и посланика омогућава искључиво гласање ЗАТВОРЕНИХ ЛИСТИ и партија, тако да неуставани Члан 4 овог Закона гласи:
“Одборник, односно посланик, бира се у изборној јединици на основу листе политичке партије (страначка изборна листа), коалиције политичких партија (коалиција изборна листа), односно групе бирача (изборна листа групе бирача) (у даљем тексту: изборна листа)…
Такође истичемо да је и члан 82 Закона о избору одборника и посланика такође у супротности са Уставом Црне Горе, а тај члан гласи:
“Бирач може гласати само за једну изборну листу са гласачког листића“…
Чана 4 и члан 82 Закона о избору одборника и посланика су у супротности са Чланом 2 Устава Црне Горе: “Носилац суверености је грађанин који има црногорско држављанство.
Грађанин власт остварује непосредно и преко слободно изабраних представника.
Не може се успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом.”
Истичемо да су чланови 4 и 82 Закона о избору одборника и посланика у супротности са Чланом 45 Устава Црне Горе: “Право да бира и да буде биран има држављанин Црне Горе који је навршио 18 година живота и има најмање двије године пребивалишта у Црној Гори.
Бирачко право се остварује на изборима.
Бирачко право је опште и једнако.
Избори су слободни и непосредни , а гласање је тајно.“
Такође, члан 4 и члан 82 Закона о избору одборника и посланика у супротности и са Чланом 83 Устава Црне Горе:
„Скупштину чине посланици који се бирају непосредно, на основу општег и једнаког бирачког права и тајним гласањем.“
Одредбе члана 4 и члана 82 Закона о избору одборника и посланика су у супротности са чланом 2,чланом 45 и чланом 83 Устава Црне Горе, а те одредбе су тако јасне да им тумача не треба.
Ваше екселенције,
Стручна и лаичка црногорска јавност је разочарана и незадовољна одлукама највеће црногорске судске инстанце – Уставног суда Црне Горе, партијски заробљене највише судске институције, тако када би којим случајем данас у Црној Гори живјели АЛБЕРТ АНШТАЈН и НИКОЛА ТЕСЛА, највећи умови које је цивилизација до сада имала, ако не би били по вољи партијских лидера неби могли остварити право да буду посланици у Скупштини Црне Горе, при чињеници да би добили од грађана од 99 одсто подршке. То сликовито говори да Црна Гора живи у најригиднијем партитократском систему у Европи, који поприма све више облике робовласничког друштва.
ВАШЕ ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ, ВАША помоћ нам је пријеко потребна ради остваривања основних људских права.
Корумпирана бројна бриселска администрација, што истичемо са љутњом и горчином, чије су званичнике поткупљивали представници Владе Црне Горе новцем пореских обвезника, гласно истиче да је Црна Гора лидер на Балкану, ако заиста не мисле на нашу прекомјерну задуженост, да нам је увоз шест пурта већи од извоза, да нам је више од трећине грађана гладно, да нам је незапосленост највећа у Европи, да смо по стандарду и здравственој заштити предзадњи у Европи, да смо изузетно препознати по непотизму, партитократији, криминалу и корупцији, по куповини гласова и прекрајању воље грађана, по притисцима на медије, итд. што све указује, да је Црна Гора једина држава у Европи која у задњих 27 година није промијенила власт , поред бројних незаконитости, а и због неусклађености изборних закона са међународним стандардима и Уставом Црне Горе, као највећим, најопштијим и најважнијим Закоконом државе Црне Горе.
Захваљујемо се ОСЦЕ/ОДИХР, што сте покренули иницијативу да се као приоритет свих приоритета изборно законодавство Црне Горе мора уподобити европским стандардима. Нажалост, лидерима наших партија и њиховим посланицима у Скупштини Црне Горе, не пада на памет ових дана да ураде квалитетне измјене које смо у више наврата и писмено достављали, посебно као цивилни сектор, да нама грађанима обезбиједе слободу и право гласа, да ми, а не они, лидери партија, бирамо одборнике и народне посланике. Лидерима партија искључиво одговара постојеће стање, јер тако стичу ничим заслужену моћ, па смо сигурни да ће умјесто суштинских измјена само „нашминкати“ и извршити безначајне измјене. Као чврст доказ за ове наше тврдње, стоји чињеница да ни једна опозициона странка није поднијела – узела учешћа ових дана у раду Радне групе у Скупштини Црне Горе, задужене на измјенама и допунама изборног законодавства. Партије које чине власт су нас обавијестиле да ни случајно не размишљамо да ће нам вратити људска права и слободе загарантоване међународним стандардима и Уставом Црне Горе.

ВАШЕ ЕКСЕЛЕНЦИЈЕ,
да међу нама данас живе Никола ТЕСЛА И Алберт АНШТАЈН, они слободном вољом грађана на изборима неби могли бити одборници и посланици, ако нијесу по вољи лидера партија.
Не пристајемо да у 21 вијеку у срцу демократске Европе, да живимо као робови партитократске владавине јер су нам сва права људска, грађанска и надасве радна права узурпирана од стране десетак партија и њихових лидера. Ваша конкретна помоћ нам је изузетно потребна и значајна на чему ВАМ се искрено захваљујемо.
Ваше екселенције и уважена господо из међународне заједнице, морате схватити да су лидери партија и партије у Црној Гори на једној страни а на другој страни од њих опљачкани, обесправљени и понижени народ.

ПОДНОСИОЦИ ИНИЦИЈАТИВЕ:
Кандидат за предсједника Црне Горе, мр Василије Миличковић
-Партија пензионера,инвалида и реституције ЦГ-ПИР проф.мр.Момо Јоксимовић
-Партија пензионера Црне Горе-ПАПИ, проф.др Косара Ђокић
-Група бирача „Грађанска акција“ Будва, др Божидар Вујичић
-Удружење за заштиту пензионера и инвалида ЦГ, проф. Милева Бошковић
-Удружење цивилних,војних и инвалида рада ЦГ, Веско Илинчићи и ЦВРВИ Анђус
-Удружење грађана ВРАНЕШ, мр.Радован Радовић
-Удружење грађана Доњи Васојевићи, проф.Рашо Кораћ
-Удружење народне медицине Црне Горе, проф. спц. Милета Јоксимовић

1 КОМЕНТАР

  1. СВАКА ЧАСТ НА ОВОЈ ИНИЦИЈАТИВИ, А ОНА НИЈЕ ПО БВОЉИ ЛИДЕРА НИ ВЛАСТИ НИМОПОЗИЦИЈЕ. Тачно је да је погажен ЧЛАН 2,ЧЛАН 45 И ЧЛАН 83 УСТАВА, јер грађанин хоће да бира непосредно личност,а не листу и да вјечити гледамо Меда,Андра,Милана, И БРОЈНЕ ДУГЕ, ДА СУ ОТВОРЕНЕ ЛИСТЕ ЊИХ НЕБИ БИЛО У ПАРЛАМЕНТУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here