ТИРАНИЈА Европска унија Грцима забрањује националне специјалитете?

0
523

Грци су са разочарењем примили вијест да постоји могућност да ЕУ због сигурности забрани кебаб и гирос, а „#Free_Giros“  („Ослободите гирос“) је постао тренд на грчком „Твитеру“, преноси Тањуг.

„Дозволили су конзервансе свуда, бомбардују малу дјецу, али им смета гирос. Почећемо гирос да једемо кришом и нелегално у подрумима и сакривеним локалима? Бране нам гирос? Овакву Европу желимо?“, само су неки од коментара Грка на Твитеру.

Кебаб и гирос у Грчкој су под контролом Европског парламента, гдје се налазе и посланици Европске комисије за фосфате у брзој храни широм Европе. Сада су гирос и кебаб под великим ризиком да буду забрањени у Грчкој, што представља прави хорор за Грке, и не само за њих, већ и за остале љубитеље ове хране, објавио је портал Грчка.инфо.

Европски парламент је покренуо примједбе на предлог Европске комисије да дозволи коришћење фосфата, укључујући фосфорну киселину, ди-и трифосфате и полифосфате у месу гироса и кебаба.

До овог потеза је дошло услед забринутости током научног прегледа у 2012. години о могућој вези између фосфата када се користе као адитиви за храну и болести срца, али докази су тада остали неусаглашени.

Правила ЕУ обично забрањују употребу фосфатних адитива у припреми меса, у ком се користе за заштиту укуса и спречавају сушење меса, али постоје и одређени изузеци.

Гирос и кебаб у Европи ће сада морати да сачекају гласање, које ће се одржати између 11. и 14. децембра у Стразбуру, како би сазнали да ли ће њихова омиљена храна и даље моћи да се служи у сендвичима са истом текстуром и укусом као до сада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here