Почео Божићни пост: На здравље и на спасење!

0
287

Вjерници Српске православне цркве почињу данас шестонедjељни Божићни пост којим се припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника – рођење Исуса ХристаБожића.

Божићни пост или Мала четрдесетница траје од 28. новембра до причешћа вjерника на божићној литургији, 7. јануара и подразумијева уздржавање од мрсне хране, али и лоших дјела и злих мисли.

Пост за православне хришћане је темељ наше вјере, спасоносно средство које нам помаже на путу ка спасењу.

Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завјету, дао заповијест Јеврејима да посте, јер ће и његови ученици постити.

Према ријечима блаженопочившег српског патријарха Павла објављеним у његовој книзи „Молитве и молбе“, пост је и данас неопходан јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.

Тјелесни пост је уздржавање од мрсне хране али, како каже патријарх Павле, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том мјесту посади оно што је добро.

Поорати земљу, а не посијати значи тјелесни пост без духовног. А не поорати земљу па посијати сјеме то је само пост духовни, неприпремљен тјелесно, објаснио је патријарх у својим духовним поукама.

Трајање Божићног поста објашњава се четрдесетодневним путовањем тројице мудраца до Витлејемске пећине, у којој је 25. децембра рођен Богомладенац Исус.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here