Нема слободне воље грађана без отворених изборних листи

1
93

Пише: Момо Јоксимовић

Поштовани господине предсједниче и поштоване судије Уставног суда Црне Горе!
Господин Василије Миличковић вам је јавно устврдио да изборни закон није усклађен са Уставом Црне Горе, да је у супротности са чл.45 и 83 и навео примјер да ни 100.000 гласова подршке на листи ДПС-а било којем грађанину које би добио на ЗАТВОРЕНОЈ листи није довољно да уђе као народни посланик у Скупштину Црне Горе, ако није по вољи лидера те Партије. То се односи на све партије и њихове лидере. За аргументовану негацију, господин Миличковић је понудио 20.000 еура као награду за његову подуку.
Господо судије, сви наши медији су то пренијели, па црногорска стручна и лаичка јавност не смије бити ускраћена за ваш одговор, реаговање или деманти.
Уколико јавност Црне Горе не буде чула демантиј ваш или Предсједника Вујановића, који је Указом потписао тај Закон као уставан, онда сте ви искључиви кривци што ДПС годинама влада Црном Гором супротно Члану 2 Устава Црне Горе који каже:
„Носилац суверености је грађанин који има црногорско држављанство.
Грађанин власт остварује непосредно и преко слободно изабраних представника.
Не може се успоставити нити признати власт која не проистиче из слободно изражене воље грађана на демократским изборима, у складу са законом.“
Господо судије Уставног суда, уколико се деси да останете нијеми, да нећете, да не желите демантовати изјаву г-дина Миличковића, да по важећем Закону грађанин у конкретном случају који је вољом грађана добио највише од свих, дакле 100.000 гласова, ако није по вољи лидера партије ДПС-а, неће бити народни посланик. Господо судије, је ли могуће грубо прекрајати изражену вољу грађана од стране једног човјека, па био он и Мило Ђјукановић, да умјесто грађанина који је добио 100.000 гласова, слободно израженом вољом, номинује он чак и омражене људе са понуђене листе ДПС-а, који би на ОТВОРЕНОЈ листи добили „0“ гласова, онда сте ви у великим проблемима, па вас ни оставке не могу спасити.
Господо судије, је ли неморално грубо прекрајати слободно изражену вољу грађана, што апсолутно не би било могуће да се гласају ОТВОРЕНЕ ЛИСТЕ. Господо судије, из наведеног примјера г-дина Миличковића се лако може закључити да грађанин нити може слободно бирати, нити може бити биран, што је његово неотуђиво и Уставом загарантовано право из члана 45. Устава.
Партија пензионера, инвалида и реституције Црне Горе – ПИР се залаже за поштовање Устава, реформу изборног законодавства и владавину права, дакле искључиво за ОТВОРЕНЕ ЛИСТЕ, што стоји у програмима скор свих политичких партија.
Партија ПИР, тражи да опозициони посланици поднесу Предлог за измјену и допуну сета изборних закона.

1 КОМЕНТАР

  1. Све партије па и опозиционе имају у својим програмима ОТВОРЕНЕ ЛИСТЕ при гласању. Кда их је замолио проф,Блажић да потпишу Предлог за измјене изборних закона сви су побјегли па и млађани Бечић. Ако је то тачно а зашто би Блажић лагао, и Бечић је исти играч опозиције. Неће он у блок са опозтицијом, треба и њега да чекамо 30 година на преваре. КО НЕЋЕ У БЛОК, ПАРЛАМЕНТАРНЕ И ВАНПАРЛАМЕНТАРНЕ ПАРТИЈЕ, ТРЕБА ТЕ ЛУДАКЕ БОЈКОТОВАТИ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here