Подршка Српске коалиције даниловградским гимназијалцима који бране српски језик и ћирилицу

0
372

Српска коалиција пружа пуну и отворену подршку ученицима Гимназије “Петар Први Петровић Његош“ из Даниловграда који бране српски језик и ћирилично писмо.

Позивамо Наставничко вијеће Гимназије да се супротстави терору над ученицима који никога не угрожавају, само траже своја права.

Српска коалиција актуелног министра просвјете не сматра достојним вршења те функције. У питању је обични режимски потрчко ДПС-а, Социјалдемократа и Бошњачке странке чији је једини задатак да докрајчи затирање свега српског што његови претходници нијесу успјели да остваре. Његов савезник у том послу јесте директор Гимназије која је прво антисрбин, па тек онда лице запослено у просвјети.

Српски језик и ћирилично писмо дискриминисани су још од времена када је Демократска партија социјалиста промијенила програм и кренула путем сецесије од Србије. Да би се заокружио “нови идентитет“ Црне Горе, власт се одлучила на репресију и насилно деградирање свега што је српско.

Недавно испољена храброст наших гимназијалаца доказ је да је српска свијест у Даниловграду непобједива. Нема те силе локалних аутократа, нити диктаторског режима из Подгорице, која може да порази младост која је свјесна својих коријена, културе и идентитета.

Нова власт у Даниловграду, у којој на прољеће идуће године неће бити ДПС-а, омогућиће свакоме да испољава своја индивидуална и колективна грађанска права. Родитељи српске дјеце више неће морати да пишу посебне захтјеве како би њихово дијете дијете добило свједочанство на српском језику. Српска коалиција биће гарант у одборничким клупама да борба даниловградских гимназијалаца није узалудна и да ће сваки њихов захтјев бити позитивно ријешен.

 

Оља Рогановић, функционер Српске коалиције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here