Вукановић: Балкански тријумвират Мило, Миле и Ацо

0
411

Пише: Небојша Вукановић

Цесар, Помпеј и Крас направили су чувени Први тријумвират 60. године прије Христа, тајни савез тројице који су имали апсолутну власт у Старом Риму, а након 2000 и кусур година на нашим просторима формиран је Балкански тријумвират. Мило Ђукановић, Милорад Додик и Александар Вучић направили су тајни савез тројице вођа како би стекли апсолутну власт и контролу становништва. Мило Ђукановић је некрунисани лидер и учитељ балканске тројке који има највећи стаж, већ 27 година неприкосновено влада Црном Гором, и као најискуснији поставља правила игре која слијепо прате Миле и Ацо. Мило је још 90-их година прошлог вијека, уз помоћ црногорске тајне полиције и режимских медија, разрадио систем строге контроле грађана и изборних процеса, а његова разрађена црногорска шема последњих година вјерно је прекопирана и додатно прилагођена у Србији и Републици Српској. Било да је премијер, предсједник или само лидер владајућег ДПС-а, Мило је неприкосновени апсолутистички владар који је сву власт и моћ сконцентрисао у својим рукама и има потпуну контролу над државом, друштвом и свим важним процесима. Модел разбијања опозиционих партија, прављења сплетки, праћења сигурних гласова, манипулације грађанима, куповине и превођења опозиционих првака, контроле најутицајнијих медија, полиције и правосуђа, ширења страха у народу и веза са подземљем разрађен је у Црној Гори до најситнијих детаља. Управо захваљујући оваквом моделу, Мило Ђукановић и његов ДПС дуги низ година остварују тијесне побједе на изборима, некада са свега неколико хиљада гласова разлике или са мање од 1% гласача.

Лидери Балканског тријумвирата имају много тога заједничког. Осим жеље за асполутном влашћу и потпуном контролом државе, грађана, медија и система, повезује их и способност пресвлачења и уклапана у шири међународни контекст како би обезбједили подршку центара моћи и међународне заједнице. Лидер Тријумвирата Мило Ђукановић се од великог проруског Србина националисте који мрзи шаховницу претворио у антисрпског Црногорца зеленаша, неолиберала и главног промотора ширења НАТО-а на Балкану. Милорад Додик је имао супротан правац на истом путу, и од европејца и дашка вјетра Медилин Олбрајт претворио се у „великог Србина“ и лажног националисту који жели оставити утисак у јавности великог српског патриоте како би манипулисао грађанима Републике Српске. Александар Ацо Вучић се од радикала, ратоборног десничара, четника и великог српског националисте претворио у пацифисту, помирљивог прозападњака и патетичног европејца који се окружио некадашњим лидерима западних земаља које је некада презирао и оштро критиковао.

Сва тројица имају успјешног брата који је развио уносан бизнис, обогатио се и оставио у сјени свог скромног брата лидера који се одлучно бори за народ и државу. Милов брат Ацо власник је Прве црногорске бранке и више успјешних црногорских компанија, Ацов брат Андреј везује се за читав низ успјешних предузећа и пројеката у Србији, а Милорадова цијела породица, од брата Горана, сина Игора, кћерке Горице до невјесте Иване је веома успјешна и сложно су развили велики концерн који се успјешно бави пољопривредом, спортом, трговином нафтом, медијима, угоститељством, фармацијом…

Мило, Миле и Ацо међусобно се помажу и добро сарађују. Мило и Миле први су развили међусобно јаке везе и односе још почетком 90 и ратног шверца цигарета и друге акцизне робе, а додатно их утврдили током Додиковог првог премијерског мандата од 1998. до 2001. У другом премијерском мандату Додик је имао веома важну улогу током референдума за независност Црне Горе 2006. године јер се у мају 2006. у Титовој вили у Игалу састао са угледним Србима и привредницима из Херцег Новог и Приморја убјеђујући их да треба да подрже Мила и независну Црну Гору, а управо те 2006. српска опција у Херцег Новом имала је најслабији резултат који је можда био и пресудан да се Црна Гора одвоји од Србије и постане независна држава.

Иако се у јавности не појављују често заједно покушавајући прикрити тајне везе и близак однос, Мило и Ацо такође добро сарађују последњих 10-ак напредњачких година. Мило је наводно помогао стварање напредњака у Србији, повезао Ацу и Тому са западом, а заузврат Ацо по доласку на власт гази просрпску опозицију у Црној Гори. Због тога је управо Вучићев ТВ Пинк главна медијска узданица Мила Ђукановића у Црној Гори, правећи баланс опозиционом Дану и Вијестима. Ацо је братски помогао сабрату Милу и у монтажи лажног државног удара на дан последњих парламентарних избора у Црној Гори, и медијски помогао спин о тобожњем покушају насилног преузимања власти у Црној Гори.

О закулисним везама и тајнама троје браће по власти могло би се написати још много тога, али било би сувишно јер је већина грађана свјесна ситуације и накарадног друштва у коме живимо. Жеља за неограниченом влашћу, моћи и богатством, те поробљавање и строга контрола властитог народа главна је спона Балканског тријумвирата. По свему судећи, тешко ће на овим просторима доћи до било каквог значајнијијег напретка, искорака ка уређеном друштву, правној држави, истинској слободи грађана и животу достојном човјека у 21-ом вијеку све док се не раскину међусобне споне и тројица балканских лидера не оду у давно заслужену политичку пензију.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here