СТРАВА У МОЈКОВЦУ: Колоне са сјекирама замичу и зором и увече, Спасоје са собом донио уши

2
2257

Надреална сцена у рударском и Немањићком граду Мојковцу. Мистериозно, у раним јутарњим сатима, групе напредних омладинаца, претежно из Нове српске демократије и Радничке партије, крећу се у колонама. Прецизније, у двије колоне.

Последњих дана, ударничке момачке екипе, са сјекирама на раменима, упорно замичу од куће до куће, од насеља до насеља на територији те општине. Ујутро се размину на мосту на Тари.

Забринути грађани Мојковца, преплашени појавом непознатих колона, са плавим или црвеним тракама око рукава на надлактицама, у почетку су мислили да су у питању планинарска друштва која се, понесена шумадијским чајем, у рану зору губе у магновењу.

Али, Мојковац се сјећа и лијевих скретања и страшила са сјекирама. Памти зликовце из 1942. са сјекирама, поготово их памте Поља Мојковачка. У меморији су и старијих присталица ДФ-а које у страху од сјекира масовно бјеже у Демократе.

Након што Демократе обиђу неко домаћинство, из Фронта, у недостатку аргумената и након свих лажи њихових лидера, понуде газдама да цијепају дрва. Кажу, треба уситнити буковину, онда ће да “плане као слама“.

Спасоје Томић, дежурна дворска луда у Новој, већ три дана је у Мојковцу.

Претходно, десетине насада и популарних “ушију од сјекире“ донио је Спасоје са собом. “Оков“ у Никшићу остао је без ове, народу у зимским условима неопходне потрепштине. Кад би мојковачки избори били у јануару, Никшићани би косијерима цијепали трупчеве.

Трговао је Спасоје са Алфом Ђукановићем. Алф је купио и плаве траке. И црвене. Како се припадници једне или друге бригаде не би погубили.

Алф Ђукановић

И, накнадно, тридесетак пакета “граната“, пардон паковања са дволитарским пивом у пластичној амбалажи. Да поквасе грло. А Милутина, званог Алф, јефтиније кошта него стаклена амбалажа и плус гајбе. Треба то стрпати у службени аутомобил Скупштине Црне Горе.

Алф Ђукановић

Спасоје је специјалиста, макар се тако представио, за “форхенд“ ударац сјекиром по дрвеној крљи, у циљу разбијања. Као традиционалиста, мудро збори да је и Новак Ђоковић из љутога Никшића кога су некада држали Турци, старе злице. Умије Новак са рекетом, наводно као и Спасоје са сјекиром. Признаје пропали кандидат за портпарола Нове српске демократије да му једино “спин“ са држалом не иде од руку. Можда би било боље да уклони уши.

Зато је пропали кандидат за портпарола и дворска луда у Новој два дана обучавао млађе Мојковчане, присталице Демократског фронта. Часови су били напорни, каже наш инсајдер. Тежа Спасоју прича него пракса. Умије да удари сјекиром по вени од ћепанице, али компликовано објашњава поступак, па момци од нервозе морају “цигар’ на цигар“ да приждију“.

У Рударском насељу се десио и својеврсни инцидент. Пошто је и Спасоје одлучио да цијепа испред стамбене зграде, а имао је потребу да набави џоинт и мармеладу, замолио је газду да му плати – 4 евра по квадратном метру. Ни у једном другом засеоку није се десио такав преседан. Нечувени поступак изазвао је љутњу у бригади. Појединци су Спасоја окарактерисали као криминалца који зарађује на грбачи без претходног договора са мојковачком сиротињом. Не консултује чак ни другове, нити другарице, из бригаде. Алф га тетоши и правда, каже наш инсајдер из њихових редова, и тврди да је Алф рекао да је Спасоје само довитљив.

Уједињење није само информативни, него и едуктивни портал. Ево савјета Спасоју како да постане помоћник замјеника портпарола Нове. Једна аналогија. Деценијски предсједник Мандићевог одбора у Подгорици је Радош Зечевић. За свога одборничког вакта, купио је стан у Подгорици. Васко Кљајић, одборник Српске народне странке који је је био најжешћи критичар Миомира Мугоше, тврдио је да има документацију о отуђењу страначких средстава за које је одговоран Зечевић. Отуђење се поклопило са вактом у коме је Радош купио стан и опремио га тип-топ модерном кухињом. Чак ни то није било довољно да га се лажни четнички војвода одрекне. А и како би када је Радош почео политичку каријеру тако што је Мандићевој мајки Новки у Пољима знао исцијепати по 15 метара буковине за зиму и нахранити кокошке које је допремио Вељо Чађеновић, након чега би га војвода Душка Марковића презриво погледао, са блесавим осмјехом. Дакле, Спаске, стари комичару без глумачког умијећа, сјекиру у руке, па у Поља Мојковачка. Не бирај, напредуј. Туци и “бекхенде“, “пасинг-шот“ и понеки волеј, све по буковини и грабовини. Колико метара, толико чинова у резервној војсци Душа Марковића! Видјећеш да ће војвода Душка Марковића од тог тренутка сензибилније да се спрда са тобом.

Према информацијама портала УЈЕДИЊЕЊЕ дужност барјактара бригаде са сјекирама првобитно је планирана за чудовиште из Маслина, Жељка Радиновића, али је Андрија Мандић одустао у последњем тренутку. Наводно је Милутину Ђукановићу, кога је годинама звао Алф, те му је остао тај надимак – због сличности са цртаним ликом; приговорио да је Радиновић искључиво значајан као четовођа “Бијелих мишева“, али не и као први међу онима који носе сјекире.

Страхује, наводно, да би могло доћи до аутодеструкције сјечивом са сјекире, а то би, онда, зна се, забиљежио најобавјештенији портал у Црној Гори и седморо Брда.

Сви би знали што се портал с војском Душка Марковића спрда!

2 КОМЕНТАРА

  1. Kakva je ovaj Spasoje blesa?A njega treba samo pustit da ga gleda narod i niko nece glasati DF.Niko.Ovo je obicna dvorska luda Andrije Mandica taman kao i Milutin Djukanovic.Ne zna se ko je veca avetinja u ovom DF.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here