ИЗДАЈА Текст изјаве коју су српске судије и тужиоци дали Хашиму Тачију

0
412

Београд – Посланик у Скупштини Косова Кораб Сејдиу објавио је текст изјава које су српске судије и тужиоци дали пред предсједником “Косова“ Хашимом Тачијем.

Како је изјавио, потписане изјаве тужилаца и судија добио је из “Предсједништва Косова“ након што им је прошле недјеље упутио званичан захтев.

Текст изјаве гласи овако:

“Изјављујем да сам спреман и вољан да се интегришем у тужилаштво/судство на Косову у складу са косовским законодавством, на основу договорених закључака везаних за процес интеграције.

Потврђујем да разумем да ће се током обављања својих дужности примењивати законски оквир Косова и да ћу бити везан/а за исти. Часно ћу обављати дужност судије, уз одговорност и непристрасност, поштујући правила професионалне етике.

Потврђујем да сам прочитао/а Први споразум и члан 35. Закона о судовима у вези са забранама понашања судија и изјављујем да сам сагласан да радим искључиво за косовско судство.

Изјављујем да нећу прихватити ниједну другу плату или други вид надокнаде из других извора, осим оних који су предвиђени Косовским законским оквиром и Првим споразумом.“

У канцеларији “косовског предсједника“ Хашима Тачија 40 судија и 13 тужилаца са сјевера “Косова“ је 20. октобра положило заклетву.

Тим актом се српске судије и тужиоци интегришу у косовски правосудни систем. Ово се сматра као последњи корак ка путпуној примјени Бриселског споразума о правосуђу који је постигнут 10. фебуара 2015. године.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here