ХАЈДУЧКИ РАСТАНАК Данас је Митровдан, срећна Крсна слава!

0
428

Вјерници и Српска православна црква славе данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сјећања на страдање и смрт тог светитеља.

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездјетних родитеља, Димитрије бјеше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом одњегован и васпитан. Његов отац бјеше војвода солунски; па кад му отац умрије, цар постави Димитрија за војводу на мјесто оца. Поставивши га за војводу, христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само да не послуша цара, него, напротив, јавно исповједаше и проповиједаше Христа Господа у граду Солуну.

Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вјери. Димитрије јавно пред царем призна да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека, Димитрије уручи све своје имање своме вјерноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа. У тамници му се јави ангел Божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!”

После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тијело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тијела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излијечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква. Неки велможа илирски Леонтије бијаше болестан од неизлечиве болести. Он притече моштима светог Димитрија с молитвом, и би потпуно исцијељен.

Свети оче Димитрије, моли Бога за нас!

Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву намјесто старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтједе пренијети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „Станите, и не дирајте!” И тако мошти светог Димитрија осташе заувијек у Солуну. Као заштитник Солуна, Свети Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике биједе. Чудесима његовим броја нема. Светог Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. године.

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ честита свима који данас прослављају Крсну славу – Светога Димитрија Солунског!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here