КРИМИНАЛ Ана Ђукановић (Коларевић) регистровала компаније на Малти када је брат Мило изабран за премијера

0
503
Ана Ђукановић, сестра Мила Ђукановића и њен партнер Радомир Вукчевић основали су двије оф-шор компаније на Малти које су повезане са рударском индустријом и прерадом минерала, кажу процурели ”Рајски папири”. Међу профилима моћних људи, чије су оф-шор фирме откривене у бази, које је урадио Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ICIJ), је и онај Ане Ђукановић, под њеним ранијим ”брачним” презименом Коларевић.
”Коларевић је била акционар у фирми ‘Ранин Лтд‘, компаније регистроване на Малти 2012. године, када је њен брат Мило Ђукановић последњи пут изабран за премијера. Према извјештајима српских медија, ‘Ранин’ је власник ‘Србија никл’, рударске компаније, која је 2012. хтјела да инвестира око 1,4 милиона долара у тамошња налазишта никла, што је изазвало протесте у Србији због ризика по здравље од експлоатације никла”, стоји у  профилу Ане Ђукановић који је урадио ICIJ.
”Октобра 2015, Коларевићева је продала пола својих акција директору ‘Србија никла’ Радомиру Вукчевићу, који је постао и директор ‘Ранина’ умјесто ње. Тренутно је једини акционар, према документима из малтешког регистра”, тврди ICIJ”.
Друга офшор фирма овог пара је била повезана са финском рударском компанијом.
”Документи такође показују да су Коларевић и Вукчевић били директори ‘Ruukki International’, малтешке филијале финске компаније, специјализоване за рударство и прераду минерала. У октобру 2017, ова фирма се водила као угашена на Малти”.
ICIJ пише да се породица Ђукановић сматра једном од најбогатијих у Црној Гори, а да је адвокат Ана Ђукановић имала некретнине и акције вриједне више од 3,5 милиона долара 2009, према тадашњем истраживању које је такође урадио ICIJ и сарајевски Центар за истраживачко новинарство.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here