Хајдуци у Љигу: Српско јединство и солидарност су вјечни и нераскидиви! (фото)

0
900

Хајдучко-јатачко удружење и ове године је организовало традиционално Митровданско окупљање чланова и симпатизера. Поводом “хајдучког растанка“ у Љигу су се окупили поштоваоци и љубитељи хајдучке историје и традиције, из свих српских земаља. Хајдуци из Србије, Црне Горе и Републике Српске послали су још једну поруку о нераскидивом српском јединству на скупу који је протекао у хармоничној и братској атмосфери и дружењу.  

Хајдучким састанком је предсједавао харамбаша Новак Шљиванчанин, предсједник удружења и његов помоћник, атаман Зоран Гајић, из Добоја, предсједник Удружења српско – руског пријатељства и јединства православног народа.

“Драга браћо, част ми је што настављамо наша редовна годишња окупљања која организујемо за Митровдан и Ђурђевдан. Тиме демонстрирамо нераскидиво јединство и солидарност Срба из свих српских крајева“, казао је у својој здравици харамбаша Новак Шљиванчанин.

Хајдучким члановима и симпатизерима обратио се, између осталих, и Драган Лонгвинов, предсједник Српско – руског друштва које дјелује и у Србији.

На скупу су уручене хајдучке грамате. Добили су их добротвори који редовно помажу да се ове традиционалне манифестације одрже сваке године.

Грамате су уручене: Владимиру Ивановићу, директору Туристичке организације Љиг, потпредсједнику Удружења српских домаћина и Небојши Гајићу који је уступио простор у оквиру хотела “Љиг“, у свом власништву, за одржавање скупа.

У звање хајдучког барјактара промовисани су Зоран Ђокић из Лазаревца и Владислав Бојић из Горње Мораче, из некадашњег тврдог хајдучког гнијезда. Он је, иначе, потомак чувеног хајдучког харамбаше Живка Бојића.  

Наредно окупљање заказано је на Жабљаку, на Ђурђевдан, поводом празника тзв. “хајдучког састанка“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here