Свесловенски савез: Председниче Вучићу, доделите коначно дипломатски статус Руско-Српском хуманитарном центру у Нишу!

0
1790

Свесловенски савез

Београд, Венизелосова број 31

 

Председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу

Уважени председниче,

Свесловенски савез (који окупља удружења српско-руско-белоруског пријатељства) покреће иницијативу и тражи од Вас да се управо због Ваше политике неутралности (са којом се ми потпуно слажемо) додели дипломатски статус Руско-Српском хуманитарном центру у Нишу.

За такву одлуку не постоје правне и законске препреке јер наша држава већ има ИПАП и СОФА споразум са САД-ом и НАТО пактом (који нас је бомбардовао 1999. године) који у исто време подразумевају иста права и осталим чланицама НАТО-а. Оваквим споразумима крше се Уставна права грађана Србије.

Ако смо овакве споразуме потписали са онима који су нас бомбардовали, убијали и тровали наш ваздух, воду и земљу, онда иста права треба дати и Руском хуманитарном центру тј. онима који нас нису бомбардовали, убијали и тровали него су кроз историју за нас гинули ослобађајући нас.

У прилог потреби одлучне реакције српских државних органа, пре свих председника, премијера и министра, сведочи и најновији притисак Брајана Хојт Јиа, заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава, који инсистира на дистанцирању Србије од Руске федерације. Овај, ко зна који, дипломатски преседан заслужује адекватан и пре свега, цивилизован одговор. Оно што Вам данас сугерише Свесловенски савез јесте најлогичнија реакција на инквизиторски парадипломатски насртај на Србију и њене државне функционере. Ако нас послушате, ставићете свима до знања да је Русија важан партнер Србије те да се нећемо и не можемо одрећи сарадње са овом светском силом.

Са друге стране, такав јасан став Србије ничим неће оспорити квалитет билатералних односа са САД-ом и Европском унијом. Зато, нема разлога за било какав страх!

Чланице Свесловенског савеза немају амбицију да оспоре, нити минимизирају, ниво сарадње са земљама Запада и ЕУ у делу који се тиче партнерских односа између субјеката међунарoдног права који се узајамно поштују и сарађују у областима од обостраног значаја али подсећамо (а то је и наше опредељење) да постоји и Евроазијска Унија која нас је позвaла да будемо њена чланица.

Против смо сарадње која је плод притисака и уцена, односно нећемо и не можемо прихватити диктате оних који су бомбардовали нашу Отаџбину и тим поводом сносе одговорност за хиљаде гробова деце широм разрушене Србије, током агресорске кампање, у пролеће и лето 1999. године.

Учинимо само оно што је у интересу Србије!

Председник Свесловенског савеза

Драгана Кузмановић – Јаничић

У прилогу:

ДостављеноПредеседнику Републике Србије, господину Александру Вучићу

                        Председнику Владе Републике Србије, госпођици Ани Брнабић

                        Министру спољних послова, господину Ивици Дачићу

                        Медијима

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here