У Мадриду управо почиње судски процес за побуну због проглашења независности Каталоније

0
159
Фото: РОЈТЕРС

Чланови смијењене каталонске владе и народни посланици регионалног парламента, управо пристижу у суд у Мадриду, гдје ће се суочити са оптужбама за побуну због проглашења независности Каталоније. Укупно 20 регионалних политичара, укључујући и смијењеног каталонског лидера Карлеса Пуџдемона, позвано је да се појаве пред судом. Како је пренио АП, први се појавио „број два“ Пуџдемона, смијењени каталонски потпредсједник Ориол Жункерас.

Белгијски адвокат Пол Бекерт, који заступа Пуџдемона, изјавио је да би смијењени каталонски лидер требало да буде испитан у Белгији. Он је изјавио за АП да се Пуџдемон неће вратити у Мадрид да би се појавио пред судом. Раније је рекао да не очекује да се у наредним недјељама смијењени каталонски лидер врати у Шпанију, а посебно не због саслушања пред шпанским судом.

„Уколико Шпанија буде тражила изручење Пуџдемона, онда ће о томе одлуку донијети белгијске судије, а не влада“, додао је Бекерт.

Мадрид, јутрос

Врховни шпански суд позвао је Пуџдемона и 13 његових смијењених министара да се појаве пред судијама у четвртак и петак, најавивши оптужнице против њих. Тужилаштво је претходно затражило кривично гоњење против њих због побуне и подстицања на побуну. Шпански истражни судија могао би да нареди хапшење Пуџдемона и пет чланова његове регионалне владе, без обзира на то да ли ће се они појавити пред судом у Шпанији.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here