Потпредсједник Скупштине ЦГ: Обавеза је Тиране да поштује Устав и помаже Албанцима у Црној Гори!

0
362

Потпредсједник Скупштине и функционер Форце Генци Ниманбегу казао је да платформу четири албанске странке у Тузима не види као мијешање Тиране у унутрашње политичке прилике у Црној Гори, наводећи да Албанију Устав обавезује да брине о својим сународницима ван те државе.

Албанска алтернатива, Демократска унија Албанаца, Демократски савез Албанаца и Демократски форум за интеграције, потписали су заједничку политичку платформу пред изборе у Тузима, а спекулише се да је Тирана имала одлучујућу улогу у потписивању споразума.

– Принципијелни договор саставили су четири политичка представника и потписан је у Подгорици, док је Амбасада Албаније у Подгорици поздравила такав вид сарадње. Нијесам учесник тих договора, али као носилац листе коалиције „Албанци одлучно“ имао сам обавезу да радим на сарадњи између АА и ДУА, која нажалост није резултирала коалицијом бар ових субјеката. Свакако не сматрам мијешањем Албаније у унутрашње политичке прилике у Црној Гори. У Уставу Албаније, влада има обавезу да брине о својим сународницима ван Албаније, рекао је Ниманбегу режимској Побједи.

Он је казао да поздравља све политичке договоре који иду у смјеру сарадње албанских политичких субјеката у Црној Гори, па и ову платформу.

– Постизборне коалиције су неминовност, с обзиром на расцјепканост политичке збиље међу Албанцима. Да ли ће платформа довести до формирања власти само од албанских субјеката, то ће зависити од воље бирача, рекао је Ниманбегу.

Оцијенио је да су локални избори веома важни, пошто ће то бити посљедњи избори за Тузи као општину у склопу главног града.

– Од великог је значаја која ће гарнитура припремати следеће изборе за самосталну општину, у јесен 2018. године, рекао је Ниманбегу.

Подсјетимо, у платформи пише да албанске партије након избора, на основу резултата, неће бити у могућности да се на било који начин ангажују одвојено, већ само заједно за формирање већине у Скупштини општине Тузи. У случају да након избора обезбиједе већину у локалном парламенту, како се наводи, потписници се обавезују да власт формирају само од албанских партија.

Потписници платформе позвали су партије, НВО и интелектуалце у Малесији да током изборне кампање позивају на подршку албанским кандидатима. Локални избори у Тузима одржаће се 26. новембра.

ИМА ЛИ БЕОГРАД “ПРАВО“ ДА ПОШТУЈЕ УСТАВ И ПОМАЖЕ СРБИМА У ЦРНОЈ ГОРИ?

Портал УЈЕДИЊЕЊЕ поставља питање свим позиционим и опозиционим структурама, представницима грађанских и националних странака, НВО сектору и вјерским организацијама:

Има ли Србија право да помаже Србима у Црној Гори на идентичан начин на који Тирана “контролише“ и усмјерава албанске интересе и политичке процесе у оквиру те заједнице у Црној Гори?

Зашто, онда, дижете галаму када треба, уз помоћ Београда (које нема!) остварити суштинска животна питања српске популације у Црној Гори?

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here