Због Суринама Албанци са Космета Дачића назвали шарлатаном!

0
1011

Пише: Душан Млађеновић

Јужноамеричка држава Суринам повукла је признање Kосова, саопштио је на ванредној конференцији шеф дипломатије Ивица Дачић. Из Приштине бурна реакција – поручују да повлачење признања не постоји у међународном праву. Међутим, Дачић је у Скупштини Србије показао копију документа који је мисија Суринама послала мисији Србије при УН.

Најпознатији живи Суринамац, Руд Гулит

О Суринаму су до данас највише знали љубитељи фудбала. Њима су позната имена Суринамаца у дресу Холандије – Руда Гулита, Едгара Давидса и посебно Патрика Kлајверта који је дао три од укупно шест голова колико је завршило у мрежи Југославије у Ротердаму 2000. године. И док су наведени фудбалери често знали да растуже домаћу јавност, политичари њихове државе рођења данас су обрадовали српски државни врх.

“Влада Републике Суринам, која је прошле године признала једнострано проглашену независност Kосова,  донела је одлуку о повлачењу признанања независности”, саопштио је на ванредној конференцији министар Дачић.

Суринам је јужноамеричка држава која је независност од Холандије добила 1975. Налази се између Француске Гајане и Гвајане. За њену одлуку да повуче признање Kосова Дачић каже да је успех српске политике, али не открива како је дошло до промене става. Осим…

У овом случају помогао нам је један човек, наш човек који има блиске везе са људима који воде Суринам”, додао је Дачић.

Независност Kосова је према подацима Београда признало 106 земаља, а две су повукле то признање. Осим Суринама то је урадила још једна земља за коју ретко чујемо – Сао Томе и Принципе, острвска држава на западу Африке.

Они су признали Kосово, па је нови председник повукао признање. Е сада се на власт вратио онај који је признао Kосово, надам се да неће поново вратити ту одлуку”, рекао је Дачић.

У Приштини кажу да нису добили никакав документ, а званичник министарства спољних послова Јетлиј Зимберај поручује да Суринам не може да уради „пуј пике не важи“.

“Повлачење признања независности не постоји у међународном праву. Дачићева изјава је нетачна, а он је шарлатан”, навео је Зимберај.

Док они машу документом о признању, Дачић то исто ради са документом о повлачењу признања које је адресирано и на Приштину.

А колико заиста значи повлачење признања независности, и да ли Суринам може да повуче друге земље да ураде исто?

“Kључни играчи који су у процесу проглашења независности учествовали ће вршити и даље притисак и на оне који су до сада већ признали Kосово, али и на оне који се на тај корак још нису одлучили”, очекује Александра Јоксимовић, председница Центра за спољну политику.

Оно на шта се позива Београд су управо кључни играчи: Русија и Kина. Док они не признају Kосово, према речима Ивице Дачића, оно неће моћи да постане чланица Уједињених нација.

 

Н1инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here