ПРОТЕСТ гимназијалаца у Даниловграду: Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице!

0
937

Прославу дана Гимназије “Петар Први Петровић Његош“ у Даниловграду обиљежио је протест више десетина ђака, који су раширили транспарент “Свети Петре, каљају ти лице, школа твоја нема ћирилице!“ захтијевајући да им се одобри настава на ћириличном писму.

Гимназијалци, који су били обучени у плаве мајице на којима је писало “Ћирилица наше писмо“, позвали су остале ђаке да им се придруже како би зауставили прогон ћирилице. Они траже да им се одобри програм за изборни предмет “Ђирилица наше писмо”, који је школа раније одбила.

Њихов поступак поздрављен је вишеминутним аплаузом публике. Прослави су присуствовали и предсједник општине Бранислав Ђурановић, предсједник локалног парламента Миодраг Ђуровић и остали општински функционери.

Након што су поставили транспарент на огради у холу гимназије, током свечаности поводом дана школе, ђаци су изашли у двориште. Они су подгоричком Дану објаснили да је недопустиво да програм за који је заинтересовано толико ђака буде одбијен. Позвали су и остале ђаке да им се придруже како би утицали на надлежне да одобре ћирилични изборни предмет.

“У школском правилнику пише да су оба писма, ћирилица и латиница, равноправна, али када у школи на зиду или степеницама осване неки ћирилични натпис одмах се брише и поново се исписује, али латиницом”, тврде ученици.

Омбудсман Шућко Баковић је у августу упутио препоруку надлежним органима да се морају старати да сви остваре право на употребу ћириличног писма.

Матуранти Гимназије прошле године су годишњицу бомбардовања Србије и Црне Горе обиљежили звуком сирена за узбуну. Са терасе у холу бацали су и авионе од папира на којима је била исписана порука “Да се не заборави!“ Са разгласа се затим чула пјесма групе “Рибља чорба“ – Децу ти нећу опростити.

Наставничко вијеће Гимназије “Петар Први Петровић Његош“ једногласно је одбило да расправља о кажњавању ученика. Тадашња директорка Славица Павићевић послата је у пензију одлуком министра просвете, јер није хтјела да казни ђаке.

Публику збунио Његош на страним језицима

Јучерашња прослава протекла је у знаку америчких рок и осталих пјесама. Чак су и Његошеви стихови рецитовани на страним језицима. Наиме, група ученика током прославе на руском, италијанском, енглеском и француском језику, говорили су стихове владике Рада. То је збунило публику, јер већина није знала о чему се ради.

Наташа Латиновић, директор, објаснила је да је било предвиђено да се Његош рецитује на страним језицима, а да потом неко из публике погађа шта је речено.

“Међутим, до тога није дошло и разговараћу са водитељем и осталима који су организовали прославу зашто је дошло до грешке”, појаснила је она.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here