Генерал Граховац: Министар Бошковић спроводи националну и вјерску дискриминацију Срба у Војсци Црне Горе

0
689

Министар одбране Предраг Бошковић покушава да новим законом стави војску под контролу Демократске партије социјалиста, казао је аналитичар геополитике и пензионисани генерал Благоје Граховац. Он тврди да Бошковић спроводи националну и вјерску дискриминацију у војсци, пензионишући и отпуштајући дио официра и подофицира.

“Војне јединице су претворили у партијске ћелије ДПС-а, а увидом у националну структуру отпуштених војника може се видјети какву етничку дискриминацију министар спроводи. Министру су законом дали надлежност да отпушта војника под тобоже повољним условима, а да они нису уређени другим законима који регулишу права из пензијске и социјалне области. Сигуран сам да ћемо ускоро бити свједоци отпуста војника по овом основу, и то оних за које ДПС процјењује да нису њихови гласачи или су српске националности”, казао је Граховац “Вијестима”.

Бошковић је недавно у парламенту негирао да је у војсци било дискриминације по националној основи, наводећи да ће у циљу јачања војске и подмлађивања у пензију ићи још скоро 90 официра и подофицира. Он је рекао да они којима нијесу продужени уговори нијесу испуњавали услове да остану након анализе њиховог рада.

Наводећи да су полиција и Агенција за националну безбједност подијељене на фракције, Граховац тврди да власт новим Законом покушава да злоупотијреби војску у партијске сврхе. Због тога је, сматра он, а преносе подгоричке Вијести управљање војском дато министру умјесто предсједнику државе, како је било до сада.

“Синђелићевој влади и парламенту је познато да су тзв. државним ударом и мимо воље грађана узурпирали сву власт, па је логично да очекују да ће ускоро доћи до смјене те власти. Узурпирањем власти они штите сопствену слободу, па ће учинити све да је задрже, не либећи се да при томе употријебе силу. У томе не могу рачунати на већинску подршку полиције, немају повјерење у распарчану АНБ, па им је остала само војска и њихова тјелесна гарда”, тврди Граховац.
Бошковић је недавно казао да у Војсци не могу бити они који су спремни да бију народ на улици јер неко припада другом клубу. На тврдње да је током демонстрација испред парламента ВЦГ “требало да пуца на окупљени народ“, Бошковић је казао да војска никада није радила против свог народа, нити ће убудуће.

Граховац је упозорио да је посебно проблематично што је, одредбама новог Закона, предвиђено да војно лице може да употријеби оружје против неког физичког лица на основу наређења претпостављеног.

“Потпуно су изостављене одредбе којима би било регулисано када војном лицу није дозвољено да употријеби оружје. Из тога произилази да министар одбране процјењује када су угрожени независност, суверенитет и државна територија и да у складу са својом процјеном доноси одлуку о употреби војске”, казао је Граховац, упозоравајући да се не смије спроводити сила против народа.

“Моја порука војницима и полицајцима је да уколико добију наређење да употријебе силу против грађана, такво наређење одбију”, казао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here