Амфилохије против Мандићевог пројекта: “Српском кућом“ Србе трпају у нишу!

2
1788

Митрополит црногорско – приморски Амфилохије Радовић, током промоције своје књиге “Свети Петар Други Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац“, казао је да се противи пројекту тзв. “Српске куће“ Андрије Мандића.

“Чујем да се сад ствара нека Српска кућа. Као да цијела Црна Гора није српска кућа, па још треба сада стварати неку нишу, како је рекао један од челника који је то предвидио и за Митрополију црногорску. Предвидио је нишу за Православну цркву. Дакле, предвиђена је, онда, ниша и за Његоша. Додуше, он је на горем мјесту неголи у ниши. Ево га утамниченог од седамдесетих година до данас у зиндану оног маузолеја“, дословно је казао митрополит Амфилохије.

Према информацијама портала УЈЕДИЊЕЊЕ, (не)отварање “Српске куће“ класична је “компензација“ Мила Ђукановића и Александра Вучића шпијуну АНБ-а ЦГ Андрији Мандићу поводом солидно одигране роле у афери “Државни удар“. На велику Мандићеву жалост, једна околност у цијелој његовој улози остала је непредвиђена – захтјев “западних савезника“ црногорског евроатлантског пројекта да учесници “Државног удара“ буду осуђени уколико је је тај удар заиста постојао.

Према документацији Владе Србије у коју је портал УЈЕДИЊЕЊЕ имао увид, самим пројектом не ради се о било каквој “Српској кући“, него о Српском културно – информативном центру у Подгорици.

Подсјећамо, митрополит Амфилохије подржао је протесте Демократског фронта у јесен 2015. године, иако је потпуно поуздана информација, и из (неколике) “прве руке“, да нема афирмативан став о Андрији Мандићу. Чињеница је да је митрополит цетињски, преко свештеника Велибора Џомића, редовно имао информације из поменуте “прве руке“ о увредама које је Андрија Мандић упућивао на његов рачун. Чак су митрополит и Мандић били у добраном незбору од 2005. године, прецизније – од кампање за локалне изборе у Мојковцу, када је тадашњи лидер тадашње Српске народне странке, највулгарнијим ријечима, у пијаном стању, вријеђао митрополита у једној кафани на територији Општине Колашин. Садржај Мандићевих ставова о митрополиту није за јавност, односно за садржај овога текста, јер се ради о увредама из “кочијашког“ вокабулара.

У сваком случају, чињеницу о Амфилохијевој подршци Демократском фронту никада не треба заборавити и увијек је треба потенцирати! Баш као и овај отпор митрополита Амфилохија отварању Српске куће. Јер, митрополит опет има информације из “прве руке“.

2 КОМЕНТАРА

  1. ВИСОКОПРЕОСВЕЋЕНИ М ИТРОПОЛИТ АНФИЛОХИЈЕ ЈЕ ЈЕДАН ОД НАЈУМНИЈИХ И ТЕОЛОГА И ФИЛОЗОФА ОВОГ ВРЕМЕНЕА.
    КАКВА МУДРОСТ МИТРОПОЛИТА, :“Па зар Црне Гора није јединствена српска кућа“ Нормално, Митрополит неће НИШУ ,као рече и сасвим је управу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here