Вучић тражи од Додика да помогне пут БиХ ка ЕУ!

0
301

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у понедељак увече, током гостовања на телевизији Пинк, испричати детаље разговора са замеником помоћника америчког државног секретара Брајаном Хојт Јием, о којима се у Србији већ данима нагађа.

„Радио сам свој посао часно, озбиљно и одговорно. Кроз различите теме сам говорио о независности Србије, сувереном праву да се грађани Србија питају за своју будућност, много више него други, и чини се да сам имао добре аргументе за то“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре после сусрета са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

„Хојт Ји је озбиљан политичар, пренео је поруке које су за нас тешке, али не бих рекао и нове. Тон је био можда мало виши, па сам и ја сам за октаву снажније бранио интересе Србије“, рекао је Вучић.

Он је додао да је његов кабинет са америчком страном направио консензус о саопштењу и да је први текст који је српска страна понудила био „много бруталнији и подражавао оно што се на састанку стварно дешавало“, а да је убеђен да је америчка страна очекивала да ће Србија нешто да „увије у обланде“.

„Моји одговори су били аргументовани, цивилизовани“, рекао је Вучић.

Он је додао да је тешко да без добрих односа са САД Србија може да рачуна на просперитет у будућности.

„Али каква бисмо земља били да не баштинимо слободарски дух. Поштујемо интересе САД, Европе, Русије, али поштујемо интересе Србије“, рекао је Вучић и додао да су медији у Србији подељени ка једној од „столица“ (руска и америчка), али да верује да 50 одсто грађана жели независну Србију.

Вучић је рекао да подржава територијални интегритет БиХ и да је Милорада Додика замолио да убрза пут БиХ ка Европској унији, јер ће на тај начин убрзати и пут Србије ка ЕУ.

Подсетимо, медији су писали да је високи представник Стејт Департмента Брајан Хојт Ји испоручио Србији пет услова које у најскорије време мора да испуни уколико жели да уђе у Европску унију.

Један од услова је обуздавање Републике Српске и Милорада Додика, односно спречавање референдума о независности Републике Српске, као и да Додик престане бити кочничар БиХ на европском путу.

По свему судећи Вучић је данас у Београд позвао Милорада Додика, како би високом америчком дипломати одаслао поруку да је његове захтеве, које је изговорио „високим тоном“, почео испуњавати.

 

БН ТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here