Портал УЈЕДИЊЕЊЕ: Данас је Света Петка, срећна Крсна слава!

0
471

Српска православна црква и вјерници 27. октобра (14. октобра по јулијанском календару) прослављају Препободну мати Параскеву – Свету Петку. Портал УЈЕДИЊЕЊЕ жели срећну Крсну славу свима који славе ову велику светитељку српског поријекла.

Света Петка или Параскева (грч. Παρασκευή – петак) је била хришћанска подвижница из 11. вијека.

Родила се у граду Епивату (Епиват – на турском Бојадис), који се налазио између Силимврије и Цариграда у Тракији половином десетог стољећа. Она бјеше српског поријекла, из имућне и веома побожне породице. Имала је брата, који се звао Јевтимије, и који се замонашио веома млад, а касније би изабран за епископа Мадитског (989-996).

Још као дјевојчица, док је са мајком одлазила у цркву и чула ријечи Божанског Јеванђеља: „Ко хоће за мном да иде, нека се одрече себе и узме крст свој, и за мном да иде“ (Мк. 8,34), она свим срцем припаде Господу и када одрасте придружи се плејади благочестивих угодника Божијих. Након смрти својих родитеља, жељна подвижничког живота, она напусти родитељски дом и оде у Цариград, а затим се запути у пустињу Јорданску, живећи строгим отшеличким животом, где се Христа ради подвизавала све до старости своје. У доба позне старости послуша глас Анђела Божијег, остави пустињу и врати се у свој родни град, Епиват. Ту она поживе још двије године у непрестаном посту и молитви, па се представи Богу у 11. стољећу. Њено тијело би од стране вјерних сахрањено по хришћанским обичајима, али не на градском гробљу, већ издвојено од других.

Богоугодни хришћани из тог мјеста после јављања светитељке у сну неком Георгију и Јефимији пронашли су мјесто где су биле закопане њене мошти, извадили су их из земље и положили у храм светог Петра и Павла у Епивату.

Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најприје у Цариград, па одатле их бугарски цар Јован Асен 1238. године пренесе у Трново, да би биле пренијете у Влашку након пада Бугарске под Турке. Када је и Влашка постала угрожена турским упадима, а на молбу српске кнегиње Милице мошти су пренијете у Београд. Када султан Сулејман I 1521. године осваја Београд, он уз остале драгоцјености преноси у Цариград и мошти Свете Петке. На молбу молдавског господара Василија 1641. године мошти су пренијете у град Јаши, гдје се и данас налазе (осим два прста шаке, који су у капели свете Петке на Калемегдану).

Широм српских земаља налази се и велики број љековитих извора, који су посвећени Светој Петки. Један од њих је извор Свете Петке у Калемегданској тврђави у Београду гдје су њене мошти дуго времена почивале.

Света Петка ужива велико поштовање код Срба, а по броју оних који су је узели за своју славу ова светица заузима пето мјесто – иза Светог Николе, Светог Јована, Светог Ђорђа и Светог Арханђела Михаила.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here