Синдром “Косова“ се шири и у Италији – данас у Венету и Ломбардији референдуми

0
342

Иако су се политичари из Ломбардије и Венета раније залагали за независност од Рима, лидери та два сусједна региона на сјеверу Италије јасно су казали да се референдуми односе на аутономију, а не на сецесију, преноси РТС.

Одржавање референдума је предложила странка Сjеверна лига, која је на власти у Ломбардији и Венету, а скоро све странке подржале су предлог те партије, наводи Јуроњуз.

Око 11 милиона бирача у та два региона, од 60 милиона грађана Италије који имају право гласа, донијеће одлуку о подршци регионалним владама да преузму више власти од Рима.

Бирачка мјеста су отворена од 7.00 до 23.00, а на изборима је могуће гласати једино лично, а не из иностранства или путем поште. Резултати референдума биће објављени касније током ноћи.

Грађанима у Венету постављено је питање: „Да ли желите да Венету буду омогућени нови облици и посебни услови аутономије?“

Истовремено, бирачи у Ломбардији упитани су: „Желите ли да регион Ломбардија, у оквиру националног јединства, почне потребне институционалне иницијативе како би затражио од државе накнадне облике и услове аутономије, одговарајућим средствима и на начин и са циљем који је предвиђен чланом 116, ставом 3 Устава?“

Десничарски политичари сматрају да је потребна већа аутономија у областима као што су имиграција, порез и безбједност.

Порез, међутим, остаје кључно питање у оквиру стратегије Сјеверне лиге. Политичари те странке из Венета и Ломбардије раније су се отворено залагали за сецесију.

Многи становници сматрају да се велики дио њиховог пореза користи за финансијску помоћ сиромашнијим регионима на југу Италије.

Гласање за ширу аутономију представља пријетњу по централну власт у Риму, наводи АП, додајући да Венето и Ломбардија заједно дају 30 одсто бруто домаћег производа Италије.

Референдум је легалан и Устав из 1948. године предвиђа да италијански региони могу да затраже од владе више аутономије у 20 области, укључујући спољну трговину, радно право, здравствену заштиту, енергетику и транспорт.

Многи критичари, међутим, сматрају да је одлука о референдуму у Ломбардији популистичка и „процедурално бескорисна“ и оцјењују да представља дио изборне кампање пошто ће локални избори у том региону бити одржани 2018.

Очекује се да ће бирачи подржати предлог о широј аутономији региона, након чега ће Ломбардија и Венето затражити од Владе Италије да почну преговоре о питањима која ће бити размотрена и начину на који ће дио власти бити пребачен из Рима у Милано и Венецију. Споразум после тога треба да одобри парламент.

Аналитичари наводе да исход референдума нико неће схватити озбиљно ако не добије велику подршку, око 60 или 70 одсто гласова, уз велику излазност, а партије које се залажу за независност могле би да искорисе ситуацију ако Рим одбаци захтјеве за аутономију, додаје агенција АП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here