Додик Ердогану: Република Српска није султанат, нити ће икада бити!

0
807

Изјава турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана да никада неће оставити Босну и Херцеговину, коју му је „у аманет“ оставио Алија Изетбеговић, неприхватљива је, опасна по мир и стабилност и открива све неоотоманске амбиције Турске на Балкану, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Можда Ердоган јесте потомак султана Фатиха, како каже, али овај простор није султанат, нити ће то икада бити. Бар не док се Срби питају, а питају се и питаће се“, рекао је Додик.

„Све што Ердоган може да чува у БиХ је Изетбеговићева имовина, јер су му и отац и син Изетбеговић само то могли дати у, како каже, аманет“, истакао је Додик и прецизирао да Ердоган заборавља да два од три конститутивна народа владавину Турака у БиХ памте по крви коју је тамо пролило хришћанско становништво и које је тек њиховим доласком упознало ислам на најбруталнији начин.

„А и трећи народ, чији представници данас позивају Ердогана да брине о њима, нису потомци султана Фатиха. И они су прије отоманских похода били хришћани, и то је нешто што не треба посебно доказивати“, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да „политика одношења дјеце у сепетима и ’данка у крви‘ није никакво цивилизацијско достигнуће, већ свједочење о крвавом походу и боравку Турака на овом простору, које је и након више од стотину година живо у нашем историјском памћењу.

„Зато Ердоган треба да брине о свом султанату, а ми знамо како да бринемо о својој држави Републици Српској“, поручио је предсједник Републике Српске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here