Мадрид против Каталоније – смијењено цијело руководство у Барселони

0
369

Шпанска Влада је одлучила да смијени читаво руководство Каталоније и затражила је пријевремене изборе у тој аутономији, изјавио је премијер Шпаније Маријано Рахој након сједнице Савјета министара.

Шпански премијер је саопштио да Мадрид није желио да употријеби члан 155. Устава којим се ограничава самоуправа Каталоније, али је морао.

Мадрид, појашњено је, не ограничава аутономију Барселоне, већ само смјењује руководство које је изашло из законских оквира.

„Затражићемо од Сената да донесе следећу одлуку: прво, да смијени предсједника Владе Каталоније, потпредсједника и остале савјетнике који су дио тога“, објавио је Рахој.

„Не суспендује се ни аутономија, нити самоуправа Каталоније. Смјењују се људи коју су ту аутономију ставили иза законских оквира, Устава и статуса Каталоније“, додао је он.

Рахој је додао да ће Мадрид у наредних пола године одржати изборе у Каталонији и суспендовати надлежности шефа региона.

Овим је шпанска влада преузела управљање Каталонијом, а европски медији преносе да је то први корак ка укидању аутономије.

Влада Шпаније ће своју одлуку предати Сенату на усвајање који ће донијети коначну одлуку.

Премијер је сигуран да ће каталонска криза бити ријешена.

„Имамо четири циља: успоставити закон, вратити се у нормалност и кохабитицију, обновити економију и одржати изборе“, изјавио је Рахој.

Члан 155 само је једна од неколико опција које шпански премијер Маријано Рахој има у циљу заустављања каталонских сепаратиста.

Влада би такође могла да уведе ванредно стање и забрану кретања и окупљања у Каталонији према другим законима из 2015, могла би да прогласи и кризу националне безбједности и затражи овлашћења попут доношења закона декретом.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here