Из часа у час: 450.000 људи на улицама Барселоне

0
454

Око 450.000 људи учествовало је на митингу подршке ухапшеним лидерима националистичких организација у Барселони, саопштила је градска полиција на Твитеру. У протестима је учествовало и руководство каталонске владе, пренијела је шпанска телевизијска компанија РТВЕ.

Учесници протеста захтијевали су да се ослободе Жорди Санчес и Жорди Куишар, ухапшени лидери каталонских националистичких организација „Каталонска национална скупштина“ и „Омнијум културал“.

На скупу су учествовали шеф каталонске владе, градоначелница Барселоне и други представници каталонске власти.

На митингу је наступила главна координаторка Каталонске европске демократске партије Марта Паскал која је осудила одлуку шпанских власти да се распусти каталонска влада, назвавши је срамотом и варварским чином.

Бивши предсједник каталонског парламента Артур Мас је изјавио да у Каталонији има много људи који ће штитити самоуправу и демократију.

„Политичка кратковидост у Мадриду је огромна: када смо им понудили дијалог, одговорили су одлагањем, када смо хтјели да гласамо, одговорили су пендреком“, рекао је он.

Градоначелница Барселоне Ада Колау раније је позвала све који се не слажу с одлуком шпанске владе да изађу на улице Барселоне, да би заштитили право, слободу и каталонску самоуправу.

Првог октобра у Каталонији је одржан референдум о независности који су шпанске власти и Уставни суд Шпаније прогласили незаконитим.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here