Декларација Народне скупштине: Република Српска суспендовала све одлуке о приступању НАТО

0
274

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности РС у којој је наведено да је РС неутрална у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Републици Српској на коме би се донијела коначна одлука о том питању.

„Република Српска је опредијељена да сваки будући статус координише са Србијом као потписницом Дејтонског споразума“, наведено је у Резолуцији која је усвојена рано јутрос у парламенту РС гласовима странака владајуће коалиције (СНСД-ДНС-СП-Слободни српски демократски клуб).

Сједници парламента нису присуствовали посланици опозиционих странака – СДС, ПДП, НДП, као ни посланици бошњачке коалиције Домовина.

У Резолуцији је даље наведено да Народна скупштина утврђује обавезу свих органа и институција Републике Српске на провођење овог документа, примјењујући уставне надлежности РС.

„Свако супротно поступање биће санкционисано у складу са законом“, наведено је у Резолуцији.

Још је истакнуто да раније донијети акти Народне скупштине Републике Српске, који се односе на пуноправно чланство у војним савезима, престају да важе.

Народна скупштина РС је 2005. године донијела одлуку о опредјељењу за стално чланство у НАТО, а потом је усвојен и Закон о оружаним снагама у којем су се сви изабрани представници обавезали да раде на путу за чланство у НАТО.

Предсједништво БиХ је у јуну 2009. године усвојило закључак да ће упутити формални захтјев Босне и Херцеговине за добијање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП).

Тада је члан Предсједништва БиХ из РС био Небојша Радмановић, високи функционер СНСД-а.

Парламент РС је обавезао на поштовање ове Резолуције и све представнике из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, јер су, како је наглашено, бирани у Републици Српској која је по уставу и закону изборна јединица.

Обавеза се односи и на представнике из Републике Српске у међународним организацијама и форумима.

Народна скупштина обавезује Владу и све друге органе и институције да обавјештавају Народну скупштину о активностима које предузимају на спречавању покушаја кршења Дејтонског споразума и Устава Републике.

У Резолуцији се још истиче трајно опредјељење РС за поштовање уставног поретка Босне и Херцеговине утврђеног Дејтонским споразумом и наглашава да је, према том споразуму, територија Републике Српске јединствена, недјељива и неотуђива.

„Територија Републике Српске у проценту 49 посто и 51 посто територије Федерације су неотуђиво право у оквиру медјународно признатих граница Босне и Херцеговине. То потврдјује и Арбитражна одлука којом је успостављен Брчко-дистрикт Босне и Херцеговине као сувласништво (кондоминијум) оба ентитета, без успостављања територије Босне и Херцеговине“, стоји у резолуцији.

У документу је упозорено да би се „сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Републике Српске сматрао се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here