ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ Ђорђе Божовић Гишка у костурници својих предака: Слава ти, команданте!

1
13465

Посмртни остаци команданта Српске гарде и витеза Републике Српске Крајине Ђорђа Божовића Гишке, послије опела, сахрањени су у породичној гробници у селу Безјово, у Кучима, надомак Подгорице, у Црној Гори. Божовић је погинуо на ратишту код Госпића, 1991. године, под неразјашњеним околностима, са обиљежјима четничког покрета и десничарским увјерењима.
Породица и пријатељи су сахрањивањем посмртних остатака у Кучима испунили његов аманет да, ако погине, почива „међу својим прецима у Црној Гори“. На гробљу су током опела, које је служио протојереј Велибор Џомић, били родбила покојног Божовића, саборци и пријатељи. Међу њима су бизнисмен Бранислав Брано Мићуновић, његов брат Божидар Мићуновић, бизнисмен Сава Џиги Грбовић, фудбалски менаџер и некадашњи пуковник „црвених беретки“ Радојица Рајо Божовић и бивши спортисти Душан Савић и Звездан Терзић.
Свештеник Џомић је казао да се нијесу сабрали око смрти него око живота, јер се десило „велико знамење којим Бог објављује своју милост и своју љубав своме народу“.
„И чуло се то већ на све четири стране свијета, нема потребе да вам говорим оно што ви већ сви знате, а што се догодило јуче када је тај свештени, мученички гроб отворен, да је брат Ђорђе изашао поново да га огрије сунце – цјелокуп. То је једно од Божјих знамења у овом времену”, казао је Џомић и рекао да су својим рукама додирнули човјека који је „показао како људски ваља и требује поживјети на земљи, који је знао и да погријеши, али и да се покаје“.
„Говоримо оно што смо видјели својим очима и оно што смо додирнули својим рукама, а додирнули смо живот, а не смрт”, рекао је Џомић.
„Бог ми је свједок да бих ја, када бих се питала, жељела да ја сада лежим овдје, а да мој брат прича“, казала је Гишкина сестра Славица.
Она је рекла да њен брат није умио другачије него да живи као јунак и да погине као јунак.
“Причао је пуно пута како му је срце остало на гробљу Мартиника, када се први пут попео овдје и видио споменик, који је мој отац подигао 1953. године, гдје је сакупио све остатке својих предака. Ђорђе је одлучио да пренесе оца и да и он буде ту сахрањен”, казала је Славица Божовић.

Фото: Владимир Павићевић

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here