Форин аферс: Од свих начина, Шпанија је изабрала српски

0
850

Од свих начина на који би нека влада могла да ријеши проблем сепаратистичких тежњи изгледа да је шпанска (влада) изабрала српски начин, пише часопис Форин аферс.

Шпанска влада сада намјерава да „угаси“ регионалну каталонску власт уколико одлучи да прихвати резултате недаво одржаног референдума за независност те шпанске покрајине. Баш као што је то учинила српска влада с Kосовом 1990, наводи Форин аферс.

Тај амерички часопис наводи и да је од 1. октобра, када је одржан референдум, Шпанија свеприсутна у каталонском региону – почев од повећаног броја полицајаца који патролирају улицама па све до војске, а све то подсјећа на реакцију Владе Србије на косовску објаву независности.

Лист још наводи да за многе Kаталонце све то личи на спољну окупацију територије, прије него на легитимну расподјелу снага реда због очувања мира.

Очекује се да предсједник Kаталоније Kарлес Пуџдемон данас саопшти да ли ће одржати обећање и заиста прогласити независност те шпанске покрајине. Ако се то догоди, Шпанија ће се суочити са највећим политичким превирањем откако се вратила демократији седамдесетих година прошлог вијека, оцјењује АФП.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here