Драгана Кузмановић Јаничић: Србија се брани на Дрини и зато је загледана у Републику Српску!

0
402

Предсједник Свесловенског савеза “Свети Серафим Саровски“ Драгана Кузмановић Јаничић саопштила је у Добоју да разумије поруку лидера Републике Српске Милорада Додика да је “РС загледана у Србију“.

– Став предсједника Додика је јасан, национално одговоран, државотворан и историјски утемељен. Судбина нашег народа са ових простора, са ове обале Дрине, јесте да тражи срећну будућност у интеграцијама са браћом са друге обале реке која је географска кичма и жила куцавица свих Срба. Уважавајући витешку борбу наших сународника из Републике Српске, њихово национално достојанство и слободарски дух, дошла сам овде да, у име Свесловеноског савеза, и ја поручим нешто. Ја Вам кажем: будите сигурни да је слободна и непокорна Србија, односно све оно што је од ње такве остало, данас загледана у Републику Српску јер је Република Српска пример како се чува слобода. И Србија се брани на Дрини, а не само Република Српска, данас можда и прије Србија, него Република Српска, казала је Драгана Кузмановић Јаничић.

Приликом отварања спомен бисте руском цару и светитељу Николају Другом, у селу Ритешић, код Добоја, предсједник Свесловенског савеза истакла је и да је да је приоритет Срба повезивање са Русима и Белорусима.

– Само нас Православље и словенско јединство спашавају у овој ери глобалних сукоба и криза. Зато је сада у малом Ритешићу велики дан. Ово је велики успех, имајући у виду и подршку руске амбасаде у Босни у Херцеговини, саопштила је предсједник Свесловенског савеза.

Постављање спомен бисте цару Николају организовало је Удружење српско – руског пријатељства и јединства православних народа, које је колективни члан Свесловенског савеза “Свети Серафим Саровски“. Свесловенски савез, иначе, окупља удружења грађана и невладине организације из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Македоније и Реепублике Српске Крајине са циљем промоције евроазијских интеграција.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је да свечаност у Ритешићу указује колико је тијесно испреплетена веза и судбина руског и српског народа, који су се кроз историју међусобно културно, духовно и хуманитарно подржавали.

Иванцов је подсјетио да је цар Николај Други Романов током Првог светског рата дао ултиматум земљама савезницима да српској војсци обезбиједе евакуацију на Крф.

Руски амбасадор је указао да се и данас Руси и Срби сусријећу са материјалним и духовним пријетњама и изразио одлучност за очување православне културе и цивилизације, достојанствено и као примјер другима.

Изасланик предсједника Српске Синиша Каран истакао је да РС и њене институције данас не би биле стамене и снажне без подршке Руске Федерације, с обзиром на унутрашње проблеме у БиХ, те утицај међународне заједнице.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић указао је на важност његовања српско-руских друштава.

– Јако је важно да се управо однос према Русији манифестује и на овај начин, што се прихвата њена историја испуњена страдалништвом великог броја људи у стварању праведнијег и бољег свијета, рекао је Ђокић.

Он каже да се и у Бањалуци почело са градњом православног руског храма посвећеног породици Романов.

О значају српско-руског пријатељства говорили су и представник Руског војно-историјског друштва и Фондације историјске перспективе Константин Копељук и замјеник директора „Московске куће сународника“ Владислав Курнушко.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here