Српска коалиција писала амбасади Србије: Мандић понизио Српску кућу

0
728

Представници Српске коалиције у петак су амбасадору Србије Зорану Бингулцу предали протестно писмо, јер је, како су казали, идеја Српске куће понижена, а смисао постојања те институције обесмишљен

Члан предсједништва Српске коалиције Добрило Дедеић каже да није тачно да је Нова дала било какав новац за изнајмљивање просторија у ‘Српској кући’ у циљу организације сједнице Главног одбора.
“Нова није могла дати никакав новац, јер су медији ‘’Друге фамилије’’ последицама тужбеног захтјева блокирали жиро-рачун те странке. Дакле, захваљујући’Вијестима’ и Жељку Ивановићу, уплате од 500 еура није било, нити може бити до даљњег. Осим, у џеп, кешом или испод стола, што је противзаконито. Ми из Српске коалиције дали смо и пристојан рок да самопроглашени домаћин Српске куће, некадашњи уредник ДПС-овог бастиона дезинформација ТВЦГ, Емило Лабудовић покаже уплатницу”, каже Дедеић.
Он наглашава да Лабудовић то није урадио јер је “могао само да покаже новац који функционери Нове покушавају отуђити преко ’Српске куће’, али је постојање уплатнице реално колико и  љетовање Ким Џонг Уна у Мајамију”.
“Ако би свако ко да новац могао да се бави политичком дјелатношћу под кровом Српске куће, то би у пракси значило да овај квалитетан простор, све са салом у којој је одржана сједница, замислите – са ручком, за чланове Главног одбора Нове, има класичну политичку намјену. Онда би требало да се комерцијализује и издаје и онима који праве свадбе, журке, обиљежавање
рођендана и комеморације. Такође, ви знате да је портал Нове Ин4с добио просторије у Српској кући која се не може тако звати јер је актима српске Владе заведена као Српски културно – информативни центар у Подгорици. Новинари портала Уједињење информисали су ме недавно да је став редакције да се такође траже просторије за овај медиј у згради Српског културно – информативног центра, након чега су администравци из српских државних органа саопштили да не постоји ништа спорно у том захтјеву, те да ће он бити позитивно ријешен”, истиче Дедеић.
Он каже да су представници Српске коалиције у петак амбасадору Србије предали протестно писмо поводом дешавања везаних за Српску кућу, посебно наглашавајући правни, односно ‘’оснивачки’’ аспект.
“Свакоме је јасно да је након инцидента са злоупотребом средстава и простора кога финансирају порески обвезници Србије, идеја Српске куће понижена, а смисао постојања те институције обесмишљен. У међувремену, недостају одговори на два питања. Прво, које је одговорно лице, из редова Владе Србије, на који начин и којим актом, овластило Нову да одржи сједницу Главног одбора у просторијама Српске куће? Ми мислимо, односно имамо информацију, да није нико! И друго, које је техничко лице откључало просторије Српске куће за одржавање поменуте сједнице? Сем што смо сазнали да није било уплате од 500 еура са жиро-рачуна Нове на жиро-рачун Српског културно-информативног центра, у посједу смо информације да су “оснивачи Српске куће“ предвидјели интерним актом да, као интересно повезана физичка лица, могу располагати имовином државе Србије у Подгорици. То је такође недопустиво и скандалозно, и то је лидерима Српске коалиције прецизно саопштено на недавним састанцима са представницима српске државне власти и опозиције у Београду”, истиче Дедеић.

Е.Х.

Оснивачи богатији за 135.000€

Дедеић каже да је Српска коалиција чиновницима државе Србије саопштила да “оснивачи Српске куће“ покушавају постати, сви одреда, појединачно богатији за 135.000 еура колико вриједи њихово индивидуално учешће у овој “националној ствари“.
“Ја сам оптимиста да ће се и овај проблем ријешити на адекватан начин, у интересу Срба из Црне Горе. Након сукоба са амбасадором Србије Зораном Бингулцем, коме о глави раде Андрија Мандић и Гојко Раичевић, уредник Ин4с-а, веома је јасно да је нормална комуникација на релацији званични Београд – Српски културно-информативни центар у Подгорици, јако отежана”, каже на крају Дедеић.

 

Дневне новине, 19. септембар 2017.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here