Обистинило се пророчанство: “Када би Новак Килибарда упао у септичку јаму, загадио би је!“ (видео)

2
2487

Захтјев да се на Сахат кулу у Подгорици врати скинути крст је потпуно погрешан и иде против националне хармоније Црне Горе, тврди Новак Килибарда. За њега је захтјев Митрополије црногорско-приморске, а потом и управе Главног града о враћању крста на Сахат-кули – непотребан и некултуран.

Хаџи Мехмет-паша Османагић оформио је вакуф, што ће рећи задужбину 1667. године, у којој су Сахат кула и једна џамија. Тек ће крајем 19. вијека бити дограђено нешто гвоздено, хришћанско. Ја ћу рећи са најдубљим увјерењем да је захтијевање да се врати то гвоздено што је уграђено крајем 19. вијека не само непотребно, већ потпуно некултурно. Сви народи који имају своје споменике из прошлости, било из антике или средњег вијека, настоје да реновирају своје споменике, али тако да им се апсолутно сачува први облик. Према томе, Сахат кулу треба реновирати, поштујући њен облик какав је имала у почетку, а ништа дограђивати, што се касније из разних политичких и вјерских разлога дограђивало“, каже Килибарда.

Овај несрећник се чуди тим особама које захтијевају да се угради нешто у тај историјски споменик који се налази на лијепом мјесту у Подгорици, што му не припада од свога почетка“.

„Црна Гора је међувјерска држава. Да нису муслимани 2006. године гласали за самосталност Црне Горе, она се не би осамосталила. Овај захтјев да се врати на кулу гвоздено оруђе хришћанског облика је потпуно погрешно и иде против националне хармоније Црне Горе“, нагласио је он.

Покојни српски песник Момир Војводић једном приликом је сумбилирао Новаку Килибарду следећеим описом: “Када би Новак Килибарда упао у септичку јаму, загадио би је!

2 КОМЕНТАРА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here