Грк који је одбио да бомбардује СРЈ, обратио се нашој јавности: Срби су херојски народ!

0
1564

Маринос Рицудис који је 1999. одбио наређење да учествује у НАТО бомбардовању СРЈ, 18 година касније каже да је поносан што је подржао Србију у борби против свих и да је то био фантастичан осjећај.

Tадашњи капетан брода „Темистоклис“ и потпоручник ратне морнарице, одбио је директно наређење и вратио брод назад у луку. Он за „Блиц“ каже да је „изузетно поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу“.

„То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам нашао пријатеље у Србији и што делимо заједничка сјећања. Био је то фантастичан осјећај донијети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља“, наводи он.

Та одлука је оставила велике последице по његову каријеру. Рицудис је избачен из морнарице и данас је капетан на јахтама, суђено му је пред више судова, боравио је у затвору. Како каже, судило му се пред девет судова, али је одлука о прекиду његове каријере у морнарици донијета за један дан.

Осим тога, осуђен је на условну казну од двије и по године затвора.

„Био сам три дана у војном затвору. Жалио сам се и апелационом суду преко својих адвоката, али они су подржали првостепену пресуду,“ додаје овај Грк.
Одлучио је међутим да иде до краја, па је тужио Грчку Европском суду за људска права, али су се они сложили с одлуком грчког суда.

„Наравно то је била незаконита одлука. Такав је систем. Тако је свуда“, каже он.

Српска амбасада у Грчкој је у скорије вријеме ступила у контакт с њим у намјери да сазна да ли би прихватио орден државе Србије. Он је то тада одбио.

„Рекао сам им да не желим ништа и да све заслужује ваш храбри народ који је водио борбу против свих“, каже Рицудис.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here